Nagrada za 1.4 TSI

1,4 TSI motor godine sedmi put

Volkswagenov motor 1,4 l TSI već sedmi put zaredom osvaja renomiranu nagradu „International Engine of the Year Award“ u klasi između 1.0 do 1.4 litra. Ovaj benzinac s dodatnim turbopunjačem na izduvne gasove i mehaničkim kompresorom iznimno je snažan i efikasan.

Nagradu je u Stuttgartu preuzeo dr. Hermann Middendorf, šef razvoja  Volkswagenovih benzinskih motora. Ovu nagradu žiri je obrazložio sljedećim riječima : „Užitak u vožnji i  štedljivost savršeno su spojeni u ovom motoru. Motor 1,4 l TSI je najinteligentniji agregat u segmentu malih vozila, s malom potrošnjom ali dovoljno snage .“ Izdašno dvostruko punjenje agregata TSI dostupno je u varijantama snage od 110 kW / 150 KS, 118 kW / 160 KS i 132 kW / 180  KS  – u velikom broju modela, od Polo-a do Sharana.

„International Engine of the Year Award“  – ili po našem Međunarodna nagrada za najbolje motore godine, postala je jedna od najpoželjnijih titula u automobilskom svijetu. Dodjeljuje se od 1999. godine. Žiri sačinjava 76 poznatih auto-novinara iz 36 zemalja, a nagrade koje se se dodjeljuju veliko su priznanje perfektnosti agregata u pogledu performansi, kultivisanog rada i štedljivosti.  Otkako se pojavio 2006.godine, Volkswagenov motor  1,4 l TSI ostvario je sedam pobjeda na izborima za najbolji motor godine:  2009 i 2010.  bio je dobitnik titule „International Engine of the Year“ , kao i  „Green Engine Award 2009“.

Kategorije: Nova tehnologija