Predstavljen električni Toyota RAV4 EV

Predstavljen električni Toyota RAV4 EV

Toyota je u Los Angelesu predstavila potpuno novi Toyota RAV4 na električni pogon. Očekuje se da će RAV4 EV imati domet sa električnim pogonom oko 160 km, dok će vrijeme punjenja biti oko šest sati na standardnoj mreži sa punjačem od 40Ah.

RAV4 EV trebao bi imati performanse ali i kapacitet za prevoz tereta jednak ili čak veći nego benzinski V6 RAV4. Bob Carter, potpredsjednik i generalni direktor Toyote u SAD-u, rekao je kako RAV4 EV nije kompromis između performansi, udobnosti i svestranosti.

RAV4 EV nastao je kao plod saradnje između Toyote i Tesla Motorsa. Nakon što su prije dvadeset i dva mjeseca objavili da kreću ovaj projekat, Toyotini i Teslini inženjeri uspjeli da završe vozilo i predstave ga tržištu. Kompletan elektro pogon i sistem baterija produkt je Tesla Motorsa, dok su se iz Toyote pobrinuli za ostatak vozila.

Vozač može birati mod vožnje pa tako može odabrati dva posve različita načina vožnje, sportski i normalni način. U Sport modu, vozilo do 100 km/h ubrzava za samo 7,0 sekundi i ima maksimalnu brzinu od 160 km/h. U Normal modu vozilo do 100 km/h stiže za 8,6 sekunde uz maksimalnu brzinu od oko 137 km/h. Najveća snaga električnog motora iznosi 115kW na 2800 okretaja.

Toyota se pobrinula da RAV4 EV ima najniži koeficijent otpora zraka na svijetu kada su u pitanju SUV automobili koji iznosi svega 0,30 Cd. Za takav rezultat zaslužne su izmjene na prednjem braniku, gornjoj i donjoj rešetki, retrovizorima, stražnjem spojleru i izmjene na podu automobila. Sve je to napravljeno kako bi se osigurao optimalan protok zraka oko vozila.

RAV4 EV stiže na tržište u Sjedinjenim Američkim Državama krajem ljeta ove godine.

Kategorije: Noviteti