ŠKODA Yeti 2014. Temeljito redizajniran: Iz jednog Yetija postaju dva

skoda yeti 2014a

ŠKODA Yeti 2014. Temeljito redizajniran: Iz jednog Yetija postaju dva

Iz jednog Yetija postaju dva: po prvi puta će kompaktni češki SUV ubuduće biti dostupan u dvije varijante – kao elegantno uređen ŠKODA Yeti za grad i kao off-road ŠKODA Yeti namijenjen terenskim vožnjama i pustolovinama.

U obje varijante dizajna ŠKODA Yeti očarava novim prednjim i novim stražnjim dijelom, novim aluminijumskim kotačima, svježom unutrašnjošću, novim ‚Simply Clever’ idejama, maksimalnom funkcionalnošću i dodatnim kombinacijama motora i mjenjača. Svjetska premijera za obje nove verzije bit će u septembru na Međunarodnom sajmu automobila IAA u Frankfurtu. Krajem 2013. godine će se obje nove varijante modela ŠKODA Yeti uvesti na prva tržišta.

Upečatljiv izgled – sada u dvije varijante modela

Posebnu značajku čini premijerna ponuda dviju individualnih linija dizajna: kompaktni SUV marke ŠKODA sada je dostupan kao elegantno uređena varijanta za grad i kao off-road varijanta za terenske izlete. Značajna razlika: prednji i stražnji elementi poput branika, zaštite podvozja, bočnih letvica i pragova vrata lakirani su u boji vozila ili su – kod outdoor varijante modela ŠKODA Yeti – od crne plastike.

Novi prednji dio je kod obje varijante sada još više vodoravno naglašen oduševljavajući upečatljivom rešetkom i novo dizajniranim prednjim svjetlima, koja su po prvi puta opcionalno dostupna kao Bi-Xenon prednja svjetla s integriranim LED svjetlom za dnevnu vožnju. Prednja svjetla za maglu su sukladno novom ŠKODA dizajnu sada pravokutnog oblika i smještena su niže u prednjim branicima.

Novi stražnji dio modela Yeti sada ima jasnu strukturu. U to se ubrajaju novi oblik stražnjeg poklopca s upečatljivim stražnjim svjetlima u dizajnu oblika slova C, koji je sada još preciznije oblikovan – opcionalno kao LED diode – te dva trokutna elementa u kubističkom stilu i novi ŠKODA logo u skladu sa novim izgledu marke ŠKODA.

Program kotača je proširen s četiri nova, atraktivna dizajna aluminijusmkih felgi. Proširena je i paleta boja: novitet su četiri metalik laka u bojama ‚Moon bijela’, ‚Jungle zelena’, ‚Metal siva’ i ‚Magnetic smeđa’. Zadnja boja je ekskluzivno na raspolaganju za model Yeti L&K.

Novi Yeti modeli dobivaju potpuno redizajniranu unutrašnjost: nova 3-kraka kola upravljača u ukupno sedam varijanti, nove tkanine i uzorke za presvlake sjedala te nove dekorativne letvice za ploču s instrumentima.

skoda yeti 2014b

Prva ŠKODA s kamerom za vožnju unatrag

Yeti je prvi model marke sa sistemom Optical Parking Assistant, opcionalnom kamerom za vožnju unatrag. Po prvi puta je u modelu ŠKODA Yeti dostupna najnovija generacija sistema pomoći pri parkiranju Automatic Parking Assistant. Novi sistemi omogućuju modelu Yeti da se automatski parkira unatrag na bočnim i okomitim parkirnim mjestima te pružaju potporu pri automatskom izlasku iz bočnih parkirnih mjesta. U modelu ŠKODA Yeti premijerno je predstavljen i automatski sistem zaključavanja i pokretanja KESSY.

Redizajnirana ŠKODA Yeti dobiva čak četiri nova „Simply Clever“ rješenja. Novost je dvostrana podna obloga u prtljažniku. Tu su osim toga i LED svjetlo u prtljažniku koje se može izvaditi, držač za reflektirajući prsluk ispod vozačevog sjedala i pretinac za otpad u bočnim vratima modela Yeti.

Značajka je bio i ostat će sistem stražnjih sjedala VarioFlex modela ŠKODA Yeti, koji nudi jedinstvenu varijabilnost unutrašnjosti. Pri tome je moguće pojedinačno preklopiti ili izvaditi tri stražnja sjedala. Vanjska sjedala se mogu poprečno pomicati kada je izvađeno srednje sjedište. Samo jednim potezom Yeti s pet sjedišta postaje Yeti s četiri sjedišta s mnoštvom prostora za stražnje putnike.

Tu su i provjereni elementi poput preklopivog stražnjeg naslona suvozačevog sjedišta, sklopivih stolova na naslonima prednjih sjedišta, raznih pretinaca za odlaganje ili praktičnih držača za boce. U prtljažniku je sve u znaku funkcionalnosti – između ostalog kuke za vezanje i sklopive kuke za prtljagu.

Yeti još jednom potvrđuje svoju iznimnu prostranost: ni u jednom drugom kompaktnom SUV-u stražnji putnici nemaju toliko slobodnog prostora za glavu kao u modelu ŠKODA Yeti: 1.027 milimetara. Kapacitet prtljažnika iznosi najmanje 405 litara. Ako se izvade sva stražnja sjedišta, kapacitet će porasti na izuzetnih 1.760 litara.

skoda yeti 2

Sedam modernih motora; prednji pogon i pogon na sva četiri kotača; ručni mjenjači i DSG mjenjač

Za redizajnirani model ŠKODA Yeti dostupna su četiri dizelska i tri benzinska motora, svi s turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem. Spektar snage seže od 1,2 TSI motora sa 77 kW i 105 KS do 2,0 TDI motora sa 125 kW/170 KS. Ovisno o motoru koristi se prednji pogon ili pogon na sva četiri kotača s Haldex spojkom pete generacije. Kao automatski mjenjač ŠKODA Yeti koristi isključivo moderne 6- ili 7-stepene mjenjače s dvostrukom spojkom (DSG).

Osim toga postoje ukupno tri Green tec varijante za 1,4 TSI/90 kW motor, 2,0 TDI/103 kW motor sa 6-stepenim ručnim mjenjačem i 1,6 TDI/77 kW motor sa 7-stepenim DSG mjenjačem. Green tec paket obuhvata start-stop sistem, rekuperaciju energije kočenja i gume niskog otpora kotrljanja.

Nešto je veći izbor kombinacija motora i mjenjača. Dizelski 2,0 TDI motor sa 125 kW dostupan je kao atraktivan spoj pogona na sva četiri kotača i automatskog 6-stepenog mjenjača s dvostrukom spojkom. Za Yeti 1,6 TDI sa 77 kW i prednjim pogonom sada je dostupan automatski 7-stepeni mjenjač s dvostrukom spojkom.

Beskompromisan po pitanju sigurnosti

Kada je u pitanju sigurnost ŠKODA Yeti je beskompromisan. Za to je kompaktni SUV već 2009. godine dobio maksimalnih pet zvjezdica na Euro-NCAP crash testu.

Aktivnu sigurnost povećavaju sistemi ESC (Electronic Stability Control) i ABS  sa sistemom pomoći pri kočenju. Svjetla za maglu se opcionalno mogu opremiti Corner funkcijom. Nova Bi-Xenon prednja svjetla s LED svjetlom za dnevnu vožnju po želji povećavaju vidljivost vozila i osvijetljenost ceste noću. Na raspolaganju su elektronski sistemi pomoći pri kretanju na uzbrdici i vožnji nizbrdo. Osim toga je dostupna i elektronska kontrola pritiska u gumama.

S elektronskim prijenosom na sva četiri kotača (Haldex spojka pete generacije) i razmakom od tla od 180 milimetara kompaktni SUV je opremljen za svaki teren. Elektronska blokada diferencijala EDS omogućava ravnomjerno i udobno kretanje na površinama kolnika različite strukture.

Po pitanju pasivne sigurnosti Yeti oduševljava sa čak devet zračnih jastuka. Za sigurno pričvršćenje dječjih sjedalica tu su Isofix držači. Sigurnosni pojasevi u tri pričvrsne tačke, naprijed sa zatezačima pojasa i namještanjem visine, i nasloni za glavu podesivi po visini upotpunjuju paket sigurnosti.

yeti 4

Kategorije: Noviteti