Lamborghini Urus uskoro stiže, a osnovni model imat će 650 KS!

Lamborghini Urus uskoro stiže, a osnovni model imat će 650 KS!

Lamborghini Urus, prvi SUV talijanskog proizvođača uskoro će biti predstavljen, a otkriveni su i prvi zvanični detalji. Šef Lamborghinija Stefano Domenicali u posljednjem intervjuu otkrio je da će standardna verzija URUS-a raspolagati sa 650 KS.

Lamborghini Urus bit će postavljen na platformi koju koriste novi Audi Q7 i Bentley Bentayga. Samim tim, očekivano je da će dijeliti veliki broj mehaničkih sklopova sa ovim modelima, ali i drugim modelima iz Volkswagen grupacije.

Lamborghini Urus pokretat će 4.0 litreni V8 twin-turbo benzinski motor sa 650 KS. Motor će biti uparen sa osam stepenim automatskim mjenjačem, a u ponudi će biti i hibridna izvedba. Lamborghinijev šef razvoja i istraživanja Maurizio Reggiani još krajem prošle godine potvrdio da će Urus biti njihov prvi model koji će biti dostupan i sa plug-in hibridnim pogonom. I ne samo to – Urus će također biti i jedini hibridni model u njihovoj ponudi.

Prema nekim predviđanjima hibridna izvedba Urusa mogla bi preuzeti tehnička rješenja sa nove Porsche Panamere S E-Hybrid koja ima kombinovanu snagu od 680 KS. Kada je riječ o mogućnosti proizvodnje dizelske izvedbe, Stefano Domenicali je svojevremeno izjavio da Urus neće dobiti dizel motor, ali da ne odbacuje ideju o potpuno električnoj izvedbi.

Kada je riječ o njegovom izgledu, Maurizio Reggiani tvrdi da je Urus značajno evoluirao u odnosu na konceptni model koji je predstavljen prije nekoliko godina.

U cilju priprema za uvođenje novog modela, Lamborghini je povećao svoje proizvodne kapacitete u Sant'Agata fabrici u Italiji. Sa novim proizvodnim kapacitetima talijanski proizvođač bit će u mogućnosti da godišnje isporuči po 3500 primjeraka Huracana, Aventadora i Urusa.

Premijeru ovog modela možemo očekivati na proljeće naredne godine, na ženevskom sajmu automobila dok bi prodaja trebala krenuti u drugoj polovini 2018. godine. Cijena osnovnog Urusa iznosit će nešto manje od 200.000 eura.

Kategorije: Noviteti