Mercedes-Benz EQA – Predstavljen električni kompaktni SUV

Mercedes-Benz EQA 2022

Mercedes-Benz EQA – Predstavljen električni kompaktni SUV

Mercedes-Benz EQA prvi je potpuno električni kompaktni SUV model koji je predstavio Njemački proizvođač.

Kao što se očekivalo, Mercedes EQA dijeli istu karoseriju sa modelom GLA, te brojne dizajnerske elemente. Ipak tu je nova crnu “rešetka motora”, potpuno nova prednja LED svjetla, nova LED zadnja svjetla koja su sada spojena s LED trakom, nove branike, kao i kao novi dizajn točkova. Obzirom da je riječ o EQ modelu, vidljivi su brojni plavi detalji koji obilježavaju električnu porodicu u Mercedes-Benzu.

Novi EQA i GLA dosta su slični i unutra gdje dijeli isti raspored nadzorne ploče, samo što ćete ovdje pronaći različite elemente opreme i svjetlosne efekte. Dvostruki ekrani od 10,25 inča nisu dodatni, a osnovni modeli dobivaju par 7-inčnih ekrana.

Mercedes-Benz EQA 2022

Infotainment sistem sadrži “Navigaciju s električnom inteligencijom”, koja može planirati najbržu rutu sa zaustavljanjem za punjenje i može dinamički reagovati na promjene, poput zastoja u saobraćaju. Uz to, s Mercedes me Charge kupci će imati pristup mreži od 450 000 AC i DC punjača u 31 zemlji, uključujući Ionity mrežu.

Novi Mercedesov nosi oznaku EQA 250 i pokreće ga električni motor sa snagom od 190 KS i 375 Nm okretnog momenta. Snaga se prenosi na prednje točkove, a električni motor napaja se iz litij-ionske baterije kapaciteta 66,5 kWh što je dovoljno za autonomiju do 486 km po WLTP ciklusu.

Mercedesa EQA 250 bit će predstavljen i u snažnijoj izvedbi sa 286 KS i pogonom na sva četiri točka. Ovaj model imat će nešto manji domet, više od 310 km (po WLTP-u).

Novi Mercedes EQA standardno dolazi s ugrađenim punjačem od 11 kW i može se puniti s maksimalnom izlaznom snagom od 100 kW na DC punjaču. Mercedes kaže da kada se EQA spoji na DC brzi punjač, može napuniti od 10 do 80 posto za oko 30 minuta.

Mercedes-Benz EQA 2022

Standardno će se novi Mercedes EQ A isporučiti s udobnim ovjesom s čeličnim oprugama, ali proizvođač automobila će u ponudi imati i prilagodljive prigušivače.

Snažnije inačice EQA-e upotrijebit će drugi elektromotor na stražnjoj osovini, dakle s pogonom na sve kotače. Stražnja jedinica bit će trajno uzbuđeni sinkroni motor, dok je prednja asinhroni motor, sa sustavom 4Matic za podešavanje 100 puta u sekundi raspodjele momenta.

Mercedes-Benz EQA 2022

Prodaja novog Mercedesa EQA započet će u Evropi ovog proljeća, a cijene na njegovom domaćem tržištu u Njemačkoj kreću se od 38.540 eura uključujući lokalne popuste.

Kategorije: Noviteti