Nova Mercedes G klasa – Ostaje kocka i nakon 40 godina!

Nova Mercedes G klasa – Ostaje kocka i nakon 40 godina!

Nova Mercedes G klasa bit će uskoro predstavljena, a malo prije zvanične premijere “procurile” su zvanične fotografije koje otkrivaju da se popularna “kocka” neće značajno promijeniti kada je u pitanju vanjski izgled.

Prije otprilike mjesec dana Mercedes je objavio slike unutrašnjosti nove generacije G-klase koja je značajno promijenjena, a po njoj se mogao naslutiti i vanjski izgled koji je ostao tragu originala.

Mercedes G-klase zadržao je sve važne karakteristike vanjskog izgleda kakve njeguje već skoro četiri desetljeća. Osvježeni su prednji odbojnik i maska, a prednje vjetrobransko staklo pomaknuto je 30 mm naprijed kako bi se omogućilo više prostora u unutrašnjosti.

Unutrašnjost je inspirirana aktualnom E-klasom pa tako dominiraju veliki ekrani koji su vizualno uokvireni kao jedan. Okrugli ventilacijski otvori nalikuju na svjetla, dok zvučnici oponašaju pokazivače smjera. Tu su i kontrole osjetljive na dodir iz S-klase koje omogućuju vozaču upravljanje infotainmentom bez skidanja ruku s volana.

Nova G-klasa dobila je novu platformu, ali je i dalje je riječ o klasičnoj šasiji, samo što je puno lakša nego prije. Nazad se nalazi kruta osovina, dok je prednji ovjes neovisan. Ovaj terenac može savladati prilazni ugao od 31 stepen i može voziti kroz 70 cm duboku vodu. Za blato ta je vrijednost 80 cm. Novost je funkcija G-mode koja se uključuje kada je uključen skraćeni prijenos i prilagođava ovjes i upravljanje za terensku vožnju.

Motori će biti uglavnom poznati iz E-klase, a snaga se na točkove prenosi putem automatskog mjenjača sa devet stepeni koji 40 % šalje na prednje, a 60 % na zadnje točkove. Nova Mercedes G-klasa bit će opremljena kamerama koje prikazuju čitav prostor oko vozila što nije korisno samo kod parkiranja, već i kod terenske vožnje.

Premijerno predstavljanje nove Mercedes G klase zakazano je za sajam automobila u Detroitu.

Kategorije: Noviteti