Novi Opel Movano postavlja standarde

Opel Movano

Novi Opel Movano postavlja standarde

Novi Opel Movano spreman je za sve zahtjevne terenske uvjete radnog života koji ga čekaju. Sa širokim izborom stilova karoserije, do 17 m3 prostora za teret i nosivosti do dvije tone, najveći među laganim gospodarskim vozilima (LGV) branda s munjom oduvijek je bio impresivan.

Novi Movano zadržao je sve vodeće kvalitete u klasi, a povrh toga dodane su neke nove, kao što su napredni sustavi za pomoć vozaču koji prvi put omogućuju automatiziranu vožnju razine 2. No, prije svega, Opel novim modelom Movano Electric koji bez lokalnih emisija nastavlja svoju strategiju elektrifikacije – s većom snagom i duljim dosegom vožnje. Novi električni transporter pokreće iznimno jak električni motor snage 200 kW / 270 KS i okretnog momenta od 400 Nm.

Zahvaljujući novoj bateriji od 110 kWh, novi Movano Electric može prijeći i do 420 kilometara (WLTP1) bez zaustavljanja za punjenje. On je sposoban i pouzdan partner čak i na duljim putovanjima. Dodatnu svestranost pruža utičnica na ploči s instrumentima od 230 V koja omogućuje napajanje ili punjenje električnih uređaja.

Unutrašnjost vozila usmjerena je na povezivanje, ergonomiju i udobnost. Redizajnirani kokpit sadrži sustave za informiranje i zabavu sa zaslonom na dodir u boji veličine do 10 inča. Moguće je bežično punjenje pametnog telefona kao i upotreba značajke ulaza i pokretanja bez ključa. Svestrana “Eat & Work” klupa (dostupna kao opcija) može se upotrijebiti i kao radna površina. Sagledan izvana, ističe se novi i moderni karakter Movana koji je usmjeren na budućnost. Njegov osvježeni dizajn prednje i stražnje strane tipičan je za brand, ali nudi dodatnu mogućnost LED prednjih svjetala.

Damir Domitran, direktor Opela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini: „Novi Opel Movano savršen je dodatak voznom parku i sposoban je savladati zahtjevne uvjete korištenja. Novi Movano Electric ne zahtijeva kompromise, nudi još više snage i veći doseg vožnje nego prije. Uz to, u novom je Movanu dostupna automatizirana vožnja razine 2, što je prava svijetla točka ovog segmenta. To su prednosti zbog kojih će svaki vozni park koji sadrži Movano biti spreman za budućnost.”

Novi Movano Electric: doseg do 420 km (WLTP1) i brzo punjenje od 150 kW

Novi Opel Movano ima prikladan pogon za svaki korisnički profil. Kao vozilo bez lokalnih emisija, Movano Electric postavlja standarde, od motora sve do baterije. Električni motor Opel Movana isporučuje snagu od 200 kW / 270 KS. Maksimalni okretni moment dostupan prvim pritiskom papučice gasa povećao se s 260 Nm na 400 Nm – što znači da Movano Electric može snažno ubrzati iz mirovanja čak i pod punim opterećenjem te može putovati brzinom i do 130 km/h. Baterija od 110 kWh omogućuje doseg vožnje do 420 km (prema WLTP-u1).

Ovisno o njihovim željama, vozači koji voze Movano Electric mogu birati između tri načina vožnje za najpovoljnije performanse i doseg. „Normalni” (ograničen na izlaznu snagu od 160 kW), „ekološki” za optimizaciju dosega (120 kW) i „snažni” način za najveće performanse (200 kW). Vozači mogu postaviti i četiri razine rekuperacije energije pri kočenju upotrebnom ručica na upravljaču.

Novi Movano Electric ima trofazni ugrađeni punjač od 11 kW za punjenje izmjeničnom strujom u svojoj standardnoj opremi. To je i prvi Opel s opcijom punjenja istosmjernom strujom do 150 kW. Na javnoj stanici za brzo punjenje potrebno je samo 55 minuta da bi se napunilo 80 % kapaciteta baterije.

Još jednu praktičnost pruža i opcija nove, dodatne utičnice od 230 V. Na jednostavan način omogućuje punjenje uređaja poput prijenosnih računala, baterija električnih alata, tableta i drugih uređaja male snage za koje je potreba struja snage do 150 W. Utičnica se prigodno nalazi na središnjem položaju ploče s instrumentima i lako je dostupna osobama na prednjim sjedalima.

Vodeći izbor u klasi: električni pogon s baterijom, pogon na vodikove ćelije ili dizelski pogon

Novi Opel Movano prednjači po pitanju alternativnih pogona: 2024. godine Opelov najveći LGV bit će dostupan po prvi put i kao Movano HYDROGEN za one koji žele prelaziti velike udaljenosti bez lokalnih emisija, a uz brzo punjenje. Vozilo s inovativnim pogonom na vodik ima doseg do 400 km (WLTP1) i može se napuniti vodikom u približno samo pet minuta.

Tri vrlo učinkovite turbo-dizelske jedinice upotpunjavaju postavu pogona. Izlazna snaga motora može iznositi 88 kW / 120 KS, 103 kW / 140 KS ili 132 kW / 180 KS i, ovisno o izlaznoj snazi, može se kombinirati s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Uz aerodinamična poboljšanja na karoseriji ovi pogoni smanjuju potrošnju goriva za 9 % u odnosu na prijašnje motore, što Movano čini najboljim po pitanju učinkovitosti goriva i emisija CO2.

Pionir: novi sustavi za pomoć omogućuju automatiziranu vožnju razine 2

Novi Movano prednjači i po pitanju sustava za pomoć vozaču. Električni servoupravljač automatski prilagođava sustav za pomoć brzini vozila. To povećava razinu udobnosti u vožnji pri većim brzinama i kretanje gradom čini ugodnijim iskustvom. Električna parkirna kočnica uključuje se prekidačem na ploči s instrumentima lijevo od upravljača.

Uz prepoznavanje prometnih znakova, upozorenje na frontalni sudar uz kočenje u slučaju opasnosti i upozorenje na bočni mrtvi kut, sada postoje i novi sustavi poput upozorenja na umor, pomoć za ostanak u traci, automatski tempomat s funkcijom „Stop & Go”, senzori za parkiranje od 360 stupnjeva, pomoć pri parkiranju i digitalni retrovizor koji dodatno poboljšava vidljivost u svim smjerovima. Ukupno 22 sustava za pomoć i elektronička sustava za pomoć olakšavaju vožnju i manevriranje.

U kombinaciji s prilagodljivim tempomatom s funkcijom „Stop & Go”, pomoć za ostanak u traci i pomoć u prometnim gužvama omogućuju Movanu da upravlja, koči i ubrzava samostalno pri brzinama do 30 km/h, primjerice u sporom prometu, pod uvjetom da vozačeve ruke cijelo vrijeme ostanu na upravljaču. To znači da po prvi put u svojoj uspješnoj karijeri Movano nudi mogućnost automatizirane vožnje razine 2.

Povezan, organiziran, svestran: novi, najsuvremeniji Movano kokpit

Novo okruženje vozača Movana najsuvremenije je, svestrano, a ujedno i ugodno. Kokpit najvećeg Opelovog LGV-a sveobuhvatno je redizajniran tako da je još više ergonomski i, prije svega, bolje povezan. Sve najbitnije informacije sada mogu biti prikazane na potpuno digitalnom centru za informiranje vozača veličine 7 inča koji je u boji i koji se može podesiti. Na njemu se može prikazati i 3D karta navigacijskog sustava.

Novim sustavom za informiranje i zabavu te navigacijskim sustavom moguće je jednostavno upravljati putem zaslona na dodir u boji veličine 10 inča, koji se nalazi na sredini na vrhu središnje konzole. Kompatibilni pametni telefoni mogu se bežično povezati sa sustavom za informiranje i zabavu putem aplikacija Apple CarPlay i Android Auto. Navigacija je moguća upotrebom trodimenzionalnih navigacijskih karata TomTom®. Najbitnijim funkcijama moguće je upravljati značajkom prepoznavanja prirodnog glasa. Polica na središnjoj konzoli za induktivno punjenje pametnih telefona osobito je praktična za dostavljače i druge profesionalce koji često upotrebljavaju mobilne telefone za posao.

Svestranost je najvažnija značajka novog Movana, ne samo po pitanju širine izbora njegovih varijanti ili opcija za teretni prostor, već i po pitanju interijera.“Eat & Work” klupa kao dodatna mogućnost čini kokpit ergonomskim upravljačkim centrom. U samo nekoliko jednostavnih koraka sjedalo pored vozačeva može se pretvoriti u pomičnu, praktičnu radnu površinu, primjerice za prijenosno računalo. Na taj način Movano može postati pravi mobilni ured. Sjedalo se može pretvoriti i u maleni stol s držačem čaše – idealno rješenje kada dođe vrijeme za kratki predah. Uz zaključavanje i sustav za pokretanje bez ključa („ulaz i kretanje bez ključa”) vozač više ni ne mora vaditi ključ iz džepa da bi otvorio, pokrenuo ili zaključao svoj Movano.

Spreman na sve: izbor stilova karoserije bez premca

Novi Movano ističe se i po pitanju širine izbora stilova karoserije. Četiri duljine vozila, tri različita međuosovinska razmaka i tri različite visine te verzije furgona i kipera, odnosno verzije s platformskom šasijom, dvostrukom kabinom i tovarnim prostorom s niskim dnom omogućuju bezbroj konfiguracijskih opcija kako bi svaki korisnički profil pronašao odgovarajuće rješenje. U isto vrijeme Opelov najveći LGV ne odriče se svoje nosivosti ili prostora za teret. Movano Electric ima nosivost do 1500 kg, dok je nosivost dizelske verzije do dvije tone, a zahvaljujući praktičnoj lokaciji baterije u podvozju, prostor za teret i dalje obuhvaća do 17 m3. Movano Electric također je pogodan za mnogobrojne prerade. Novi Movano, Movano Electric i Movano HYDROGEN u budućnosti bit će idealni, učinkoviti partneri po pitanju uštede resursa za zahtjevne terenske uvjete. Opel će uskoro početi s narudžbama za Movano i Movano Electric.