Predstavljen novi Kia Ceed – Sportski izgled za Kijini hatchback

Predstavljen novi Kia Ceed – Sportski izgled za Kijini hatchback

Kia Motors je nedavno razotkrila novog Ceeda, koji će se javnosti premijerno predstaviti na salonu automobila u Ženevi.

Novi Ceed – dizajniran, razvijen i napravljen u Evropi – u svojoj 3. generaciji zahvaljujući inovativnim tehnologijama, zrelim i sportskim novim izgledom te odazivnijom vožnjom jača Kijinu prisutnost u C razredu.

Promijenjeno ime: cee’d je postao Ceed

Od prve generacije cee’da, kojeg su u Kijinoj fabrici u Slovačkoj počeli proizvoditi u decembru 2006., do sada su ih napravili više od 1,28 miliona. Novi oblik imena – cee’d je postao Ceed – jača njegovu reputaciju vozila iz Evropske zajednice (engl. Community of Europe) s evropskim dizajnom (engl. European Design). Od 2012. su proizveli više od 640.000 primjeraka postojeće generacije modela. U svojoj trećoj generaciji Kia od novog Ceeda očekuje još veći prodajni udio.

Kao i njegovi prethodnici i novi model je dizajniran, razvijen i koncipiran u Frankfurtu, u Kijinom centru za dizajn, razvoj proizvoda, istraživanja i razvoj. Proizvodiće se u Kijinoj fabrici u slovačkom gradu Žilina, gdje pored postojećeg cee'da proizvode i modele Sportage i Venga.

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, kaže: “Kia Ceed je već više od desetljeća ključni model Kijinog neprestanog rasta u Evropi. Ceed, koji je isključivo namijenjen evropskim kupcima, 2006. godine označio je Kijinu prekretnicu.

“Izgradnjom na novim temeljima novi Ceed nudi savremen i prepoznatljiv dizajn, kao i napredne tehnologije, koje unapređuju udobnost i sigurnost. Njegovi novi motori i ovjes omogućavaju zabavniju i odazivniju vožnju, dok će istovremeno i dalje nuditi jednak kvalitet, koji kupci očekuju od Kije. To će biti jedan od najinovativnijih automobila u svojem razredu.”

Novi model će debitirati početkom marta na salonu automobila u Ženevi, gdje će biti premijerno predstavljena još jedna izvedba karoserije. Proizvodnja 5-vratnog hatchbacka počinje u maju. Prodaja novog Ceeda (isključivo) u Evropi počinje u drugoj polovini godine.

Još veća uloga Ceeda u C razredu

U 2017. je C razred predstavljao 22% svih prodatih vozila u Evropi i po količini je tradicionalno jedan od dva najveća razreda. Aktuelni Ceed je u 2017. predstavljao 16% Kijine ukupne prodaje u Evropi i od lansiranja 2012. godine je pored Sportaga jedan od najprodavanih modela Kia.

Michael Cole rekao je: “U 2006. Kia je na evropskom tržištu imala tržišni udio od tek 1,5 posto. U 2017. smo već dostigli 3,0 posto*. Od dolaska Ceeda se Kijina godišnja prodaja više nego udvostručila – sa 225.000 vozila 2006. godine na više od 472.000 vozila u 2017. Srednjeročno namjeravamo prodati 500.000 vozila godišnje. Tako će Ceedova porodica i dalje osiguravati održivi rast marke Kia u narednim godinama i ostaće jedan od naših najvećih bestselera.”

Ceed zauzima jedinstven položaj u Kijinoj prodajnoj ponudi, jer ga kupci doživljavaju kao najdinamičniji i sportski model, ali istovremeno i kao jednog od najpouzdanijih, praktičnih i prepoznatljivih. Kijin predstavnik u C razredu, koji u svojoj ponudi nudi i GT i GT-Line izvedbe, predstavlja ‘centar’ brenda.

Michael Cole dodaje: “Ceed je postao prepoznatljiv na evropskim cestama, a kupci znaju šta predstavlja za Kiju. To je drugo ime za pouzdanost i kvalitet u razredu, gdje kupci cijene njegove tehnologije namijenjene sigurnosti i udobnosti kao i činjenicu da je dizajniran, razvijen i napravljen ovdje u Evropi. Novi model nastavlja na tim čvrstim temeljima.”

 

Zrela sportskost – novi dizajn za novu generaciju Ceeda

Novi Kia Ceed nastao je u Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu, pod vodstvom Gregoryja Guillauma, vođe evropskog dizajna, i Petera Schreyera, vođe korporativnog dizajna. Novi Ceed, pružajući dašak sportskog i emocionalnog dizajnerskog karaktera Kia Stingera, pruža samouvjereniji izgled, koji je i emocionalan i precizan u svom djelovanju.

Novi Ceed – niži, širi i s dužim zadnjim prevjesom u odnosu na prethodnika – donosi kabinu sa zrelijim sportskim izgledom. Ravne linije zamijenile su prethodnikove okrugle rubove, a prednja maska je evoluirala. »Tigrov nos« je nešto širi, otvor za protok zraka postavljen je niže nego prije, a linearne linije uokviruju njegovo ‘lice’.

Novi model u standardnoj opremi nudi LED dnevna svjetla u obliku kocki leda, koje je preuzeo od prethodnikovih GT i GT-Line izvedbi. Profil karakterišu oštre, ravne linije, koje vizuelno produžuju motorni pokrov i vozilu daju uspravniji izgled.

Veću dozu zrelosti i snage dočaravaju ramena s produženom vodoravnom linijom. Novi model je dobio širi C stub, koji je zadnjih nekoliko godina postao Kijin zaštitni znak, koji naglašava nazad pomaknutu kabinu. To daje gornjoj liniji prozora elegantiji izgled u obliku polumjeseca. Nova zadnja LED dnevna svjetla Ceedu omogućavaju bolju vidljivost – i prepoznatljivost – na cesti. U kombinaciji s ravnim linijama karoserije i suptilnim donjim spojlerom, Ceed predstavlja stabilniji izgled.

Novi Ceed će u 5-vratnoj, hatchback izvedbi biti raspoloživ u čak 12 boja karoserije. Kupci će moći birati između različitog dizajna i dimenzija naplataka – od 15-inčnih čeličnih, 16-inčnih čeličnih ili aluminijskih do 17-inčnih dvobojnih, dijamantno brušenih aluminijskih naplataka.

U unutrašnjosti je Ceed ergonomičniji nego ikada prije, posvuda u kabini su korišteni materijali visokog kvaliteta. Ceed je dobio brojne arhitekturne detalje, koje su već dobili Kijini ostali noviji modeli, kao npr. vodoravno postavljena armaturna ploča, koja dočarava elegantniji izgled. Dizajn onima koji sjede sprijeda pruža više prostora u predjelu nogu i zahvaljujući boljoj preglednosti sprijeda nudi bolji osjećaj otvorenosti.

Armaturna ploča je podijeljena na dva dijela: gornji s ‘plutajućim’ ekranom na dodir i zabavno-informativnim sistemom i donji, gdje su prekidači za podešavanje audio sistema, grijanja i hlađenja. Središnja konzola je blago okrenuta prema vozaču za lakšu upotrebu u vožnji. U unutrašnjosti prevladavaju savremeni i na dodir mekani materijali, koji suptilno stvaraju prefinjen ambijent u kabini.

Kupci mogu birati između metalnih završetaka ili onih od kroma u boji satena, a takođe je moguće birati između tapacirunga od tkanine, umjetne ili prirodne kože. Uz doplatu su na raspolaganju i kožom presvučeni upravljački obruč i ručica mjenjača.

Novi Ceed, napravljen na Kijinoj novoj platformi K2, širi je u odnosu na prethodnika za 20 milimetara (1.800mm) i niži 23 milimetra (1.447mm). Njegov međuosovinski razmak i dalje ostaje 2.650mm, dok je prednji prevjes kraći za 20mm (zdaj 880mm), a zadnji prevjes je duži za 20mm (sada 780mm). Nova platforma omogućava Ceedu učinkovitije iskorištenje prostora.

Novi model je dobio 395-litarski prtljažnik (prije 380-litarski) i više prostora u predjelu ramena za one koji sjede pozadi, više prostora za glave na prednjim sjedištima i niži položaj sjedenja.

Napravljen za evropske ceste

Novi Ceed je napravljen isključivo za evropske ceste i namijenjen najzahtjevnijim kupcima na svijetu – Evropljanima. Vozne osobine novog modela su poboljšane u odnosu na prethodnika, pogotovo na području dinamičnosti i odazivnosti. Novi nezavisni ovjes svojim živahnijim i direktnijim osjećajem na volanu vozačima omogućava okretniju vožnju, što dopunjuju nove opruge, amortizeri i direktniji servo volan na nazubljenoj letvi.

Vožnju su usavršavali na različitim evropskih cestama tako da se novajlija može pohvaliti udobnom vožnjom, koja zbog bolje kontrole karoserije vozačima ulijeva samopouzdanje u vožnji u zavojima i pruža veću stabilnost pri visokim brzinama.

Ponudu novog Ceeda pokretaće motori, razvijeni kako bi zadovoljili različite potrebe kupaca. Bazni motor je savremenija izvedba Kijinog 1,0-litarskog T-GDi benzinskog motora s turbo punjačem snage 120 KS. Turbo benzinske boje zastupa i 1.4 T-GDi, koji će zamijeniti 1.6 GDI motor. Novi ‘Kappa’ 1.4 T-GDi benzinski motor snage 140 KS je uprkos manjoj zapremini 4% snažniji od prethodnika.

Turbo punjač pruža širi raspon okretnog momenta u odnosu na odlazeći 1,6-litarski motor, što mu omogućava bolju odazivnost u različitim voznim uslovima – uz niže emisije. Manje zahtjevnim kupcima na raspolaganju će biti 1.4 MPI benzinski motor s multipoint ubrizgavanjem, koji proizvodi 100 konjskih snaga.

Novi Ceed će dobiti i Kijin novi dizelski motor U3. 1,6-litarski CRDi motor ispunjava najnoviji, stroži emisioni standard Euro 6d TEMP, jer između ostalog koristi selektivnu katalitičku redukciju (SCR – Selective Catalytic Reduction – tehnologija za aktivnu kontrolu emisija, koja osjetno smanjuje emisije. Novi motor zato proizvodi manje ugnjen dioksida, čvrstih čestica i nitrogen oksida (NOx) u odnosu na starije Kijine dizelske motore.

Novi 1,6-litarski dizelski motor, raspoloživ u dvije izvedbe (115 KS i 136 KS), proizvodi 280 Nm okretnog momenta. Emisije ugljen dioksida novog motora biće niže od 110 g/km po novom WLTP voznom ciklusu, pretvoreno v novi evropski vozni ciklus (NEDC).

Svi motori će snagu do točkova prenositi preko 6-stepenog ručnog mjenjača, dok će novi motori 1.4 T-GDi i 1.6 CRDi moći biti upareni i s Kijinim 7-stepenim mjenjačem s dva kvačila.

Inovativne tehnologije, koje unapređuju udobnost i sigurnost

Inovacije su postavljene u središte novog Ceeda, koji će postati jedan od najnaprednijih modela u svojem razredu.

Kabina nudi širok izbor novih tehnologija, koje unapređuju udobnost svih putnika u vozilu. ‘Plutajući’ infozabavni sistem je na raspolaganju sa 5- ili 7-inčnim ekranom na dodir, ili čak 8-inčnim u slučaju da je opremljen sa navigacionim sistemom, a kupci pritom mogu da izaberu   JBL premijum ozvučenje sa Clari-Fi tehnologijom obnavljanja kompresovanih muzičkih fajlova. Ceed je standardno opremljen Bluetooth tehnologijom, automatskim zasjenjivanjem farova i otključavanjem bez ključa.

Sistem izbora načina vožnje (Drive Mode Select) vlasnicima će omogućavati da skroje vozačko iskustvo po svojim željama – od uobičajenog do sportskog načina vožnje. Upotrebom navedenog sistema vozači mogu da podešavaju tvrdoću upravljačkog obruča, a ujedno svaki način suptilno mijenja karakter motora. Normalni način je namijenjen ekonomičnoj vožnji i nudi mekši osjećaj na volanu.

Sportski način poboljšava odaziv na pedali za gas i omogućava brža ubrzanja – kao iz potpunog mirovanja tako i u vožnji – a takođe povećava tvrdoću volana i direktniji odaziv na vozačke inpute.

Uz doplatu je moguće dobiti i grijanje vjetrobranskog stakla – sa gotovo nevidljivim žicama, koje blago griju staklo – što omogućava prijatniju vožnju u hladnim danima. Kia ovu tehnologiju, koja pritiskom na dugme odmrzava led i odmagljuje vjetrobransko staklo, prvi put predstavlja. Kupcima su takođe na raspolaganju i bežično punjenje mobilnih uređaja, grijanje svih sjedišta i hlađenje prednjih.

Novi Ceed već u osnovnoj opremi nudi novodizajnirana LED dnevna svjetla u obliku kocki leda. Ta svjetla – kod cee'da su prije bila raspoloživa samo kod GT i GT-Line izvedbi i ugrađena u prednji branik – sada su postala dio standardne opreme kod svih izvedbi Ceeda. Opcionalno su na raspolaganju i potpuni LED farovi.

Ceedov opcionalni ECO paket nudi aktivnu rešetku hladnjaka, koja se otvara i zatvara s obzirom na temperaturu motora, čime poboljšava aerodinamičnost i posljedično smanjuje potrošnju goriva. ECO paket zbog boljeg protoka zraka ispod vozila nudi poklopac podvozja i niži ovjes i Michelinove pneumatike s nižim otporom trenja.

Pored standardnih sedam sigurnosnih zračnih jastuka za sigurnost putnika u vozilu brinu i napredni sistemi asistencije vozaču, koji upotrebom aktivne sigurnosti smanjuju rizik od sudara. Standardna sigurnosna pomagala su sljedeća: automatsko zasjenjivanje farova (HBA), sistem za upozoravanje na dekoncetrisanost vozača (DAW), sistem za održavanje vozila u voznoj traci (LKA) i upozoravanje na opasnost od naleta (FWC) uz asistenciju kod sprečavanja naleta (FCAA).

Prva Kia, koja će nuditi tehnologiju održavanja vozila na voznoj traci ‘2. stepena autonomije’

Novi Ceed će kao prvi Kijin model u Evropi nuditi sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LFA – Lane Following Assist), ‘2. stepena’ autonomne vožnje. Sistem LFA u vožnji prepoznaje vozila, koja se nalaze ispred Ceeda i identifikuje odgovarajući prostor na ostalim voznim trakama u koje se može sigurno pomaknuti u slučaju gustog saobraćaja.

Sistem prepoznaje podne oznake na cesti i održava Ceeda na postojećoj voznoj traci, dok ujedno kontroliše ubrzavanje, kočenje i položaj upravljačkog obruča u odnosu na kolonu vozila ispred. Sistem za održavanje sigurnosnog rastojanja do vozila ispred koristi vanjske senzore i djeluje u rasponu brzine od 0 do 130 km/h.

Na raspolaganju je još nekoliko tehnologija kao npr. radarski tempomat sa sistemom Stop & Go, upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (BSCW), sistem za upozoravanje kod poprečnog saobraćaja iza vozila (RCTCW), sistem za pomoć kod parkiranja (SPA) i prepoznavanje pješaka sa heptičkim upozoravanjem na upravljačkom obruču u slučaju prepoznavanja opasnosti od naleta.

Novi Ceed je standardno opremljen s pomoćnim sistemom stabilnosti (VSM – Vehicle Stability Management), koji je u slučaju detektovanja gubitka kontakta s podlogom u kombinaciji sa elektroničkim sistemom stabilnosti (ESC) zadužen za stabilnost pri kočenju i zavijanju.

Proizvodnja kreće u maju, kod nas ga očekujemo krajem ljeta

Proizvodnja novog Kia Ceeda, koji se prozvodi u Kijinoj fabrici u Slovačkoj, kreće u maju. Krajem ljeta, kada Ceeda očekujemo kod nas i širom Evrope, Kia će kao i za sve ostale svoje modele 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara) garantovati za svoj vrhunski, višestruko nagrađivani kvalitet izrade.

Kategorije: Noviteti