Tesla otkrila osvježenje za modele S i X s blesavim upravljačem

2021 Tesla Model S

Tesla otkrila osvježenje za modele S i X s blesavim upravljačem

Tesla objavila fotografije osvježene unutrašnjosti za Model S i Model X sa prilično blesavim detaljima. Novi enterijer, zaista je nov sa dizajnerskim rješenjima koja će sigurno pokrenuti lavinu diskusija.

Tesle Model S u osvježenom izdanju pokreću tri elektromotora sa kombinovanom snagom od 1.020 KS. Najavljuje se ubrzanje od 0 do 100 km/h za 1,99 sekundi i maksimalna brzina od 322 km/h. Autonomija sa jednim punjenjem trebala bi biti do 627 km. Cijena će iznositi oko 120.000 USD.

Ako to nije dovoljno, Tesla će ponuditi i “Plaid +” varijantu Modela S, koja nudi kombinovanih 1.100+ KS iz svoja tri elektromotora, koja će osim veće snage imati veći domet, do 837 km. Za ovu verziju bit će potrebno izdvojiti 140.000 USD.

2021 Tesla Model S

Tesla Model X raspolagat će sa 1.020 KS koja će do stotke sprintati za 2,5 sekunde i postizati maksimalnu brzinu od 262 km/h. Model X Plaid dolazi s dometom vožnje do 547 km i cijenom od 119.990 dolara.

No ono što je posebno skrenulo pažnju jeste novi enterijer. Elon Musk tvrdi da osvježeni modeli imaju „bolji AI hardware i software“, al dizajneri su ipak i napravili nešto novo u unutrašnjosti.

Enterijer ima sada tri nova ekrana, na armaturnoj ploči proteže se veliki 17 inčni infotainment ekran, a ispred vozača nalazi se 12,3 inčna digitalna instrument tabla. Treći 8 inčni ekran nalazi se na zadnjoj strani u centralnoj konzoli, pružajući kontrolu infotainment sistema i klima uređaja putnicima na zadnjoj klupi..

Taj volan…

Možda najšokantnija novost jeste upravljač koji je inspirisan KITT-om. Ovaj nekonvencionalni upravljač kombinacija avionskog upravljača i klasičnog volana. Na ovaj način Tesla želi uvesti dizajnersku novinu, ali i jasno reći da svoj automobil smatra “avionom na točkovima”.

Ipak postavlja se pitanje dali će ovaj upravljač proći homologaciju za cestovnu upotrebu zbog upitne sigurnosti i praktičnosti.

2021 Tesla Model S

Kategorije: Noviteti