Volvo otkriva novi XC90

Volvo otkriva novi XC90

Volvo otkriva novi XC90

Jedan od najiščekivanijih automobila posljednjih godina – potpuno novi Volvo XC90 – lagano se otkriva javnosti. Švedski proizvođač je pripremio poseban program predstavljanja, koji će automobil otkrivati iznutra prema van, odnosno prvo će se predstaviti enterijer i specifični detalji, dok će kompletan automobil biti predstavljen u augustu ove godine.

Izvorni XC90, predstavljen 2002. godine, revolucionizirao je SUV segment svojom kombinacijom prostranosti, praktičnosti i sigurnosti. Vremenom je postao globalni fenomen. Novi XC90, koji ćemo postepeno upoznavati u sljedećim sedmicama, će također biti pokretač brojnih promjena u svojoj klasi.

Kao nagovještaj onoga što dolazi, Volvo je predstavio prvi uvid u enterijer budućeg Volva XC90. To je najluksuzniji Volvo enterijer svih vremena, koji inspiraciju vuče od zemlje porijekla, Švedske, koja ima globalnu reputaciju integrisanja posljednje tehnologije sa čistim dizajnom i vrhunskim materijalima.

„Najzanimljiviji detalj u enterijeru je centralna konzola u stilu velikog tableta sa ekranom osjetljivim na dodir, kojim se upravlja svim funkcijama automobila.“ – tvrdi Thomas Ingenlath, stariji potpredsjednik odjela za dizajn. Ovaj sistem ukida potrebu za klasičnim dugmadima i prekidačima i predstavlja potpuno nov način kontrole nad funkcijama automobila.

Enterijer novog Volva XC90, kombinuje odabrane materijale, kao što je mekana koža i drvo sa ručno rađenim detaljima, kao što je ručica mjenjača izrađena od kristalnog stakla kompanije Orrefors, slavne švedske staklarske kompanije ili kontrole audio sistema sa dijamantskim finišom.

Volvo otkriva novi XC90 2

„Ovi su detalji dizajnirani da postanu dragulj cijelog enterijera. Oni dodaju ekskluzivnu razigranost umjesto čiste funkcionalnosti.“ – tvrdi Robin Page, direktor enterijernog dizajna.

Potpuno novi Volvo XC90 je prvi Volvo postavljen na inovativnu SPA arhitekturu, koja daje veće dizajnerske mogućnosti, nudi bolja vozna svojstva i omogućava ugradnju posljednjih sigurnosnih tehnologija, dok istovremeno povećava prostor u enterijeru.

„Naš novi enterijer je maksimalno čist i jednostavan, a istovremeno odiše sofisticiranim samopouzdanjem i formom, koju kupci luksuznih SUV vozila i očekuju.“ – kaže Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Cars.

Priča o posljednjim dostignućima na polju sigurnosti i kvalitete zraka u enterijeru, bit će objavljena krajem jula, odnosno početkom augusta, dok će se najnovija tehnološka dostignuća, uključujući šasiju i motore otkriti sredinom jula. Kompletan automobil, odnosno njegov konačan izgled, bit će otkriven krajem augusta.

„Kupac i njegovo iskustvo su u fokusu svega što mi u Volvu radimo. Mi ne pravimo tehologiju samo radi tehnologije, odnosno sve što radimo je sa željom da naši automobili budu što sigurniji i ugodniji za vožnju.“ – zaključuje Alain Visser, stariji potpredsjednik odjela za marketing, prodaju i brigu o kupcima.

Kategorije: Noviteti