Putopis: Frankfurt am Main

Putopis: Frankfurt am Main

Frankfurt am Main najveći je grad u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessen i peti po veličini grad u Njemačkoj. On je važan finansijski, saobraćajni i poslovni centar u kojem se između ostalog nalazi sjedište Evropske centralne banke i najveći aerodrom u Njemačkoj.

Grad Frankfurt ima oko 5.600.000 stanovnika i jedan je od najbogatijih gradova Evrope. On je mjesto gdje se spajaju poslovni, kulturni i saobraćajni putevi Evrope i svijeta. U Njemačkoj je najvažnija komunikacijska raskrsnica, bilo da se radi o drumskom ili avio saobraćaju. Po veličini u Njemačkoj frankfurtski aerodrom je najveći, a u Evropi je treći odmah iza pariškog i londonskog, a osmi je u svijetu.

U poslovni dio Frankfurta svakog radnog dana uđe gotovo dva miliona radnika i isti broj nakon radnog vremena napusti grad. Brojka koja najbolje opisuje saobraćajne i infrastrukturne potrebe ove evrposke metropole. Frankfurt je jedan od vodećih finansijskih centara Europe. On se zajedno sa Londonom i Parizom nalazi u skupu od tri grada koji udomljavaju najviše međunarodnih kompanija u Evropi. Prema listi koju je objavio univerzitet “University of Liverpool”, Frankfurt je grad koji ostvaruje najveći BDP per capita u Evropi.

Frankfurt je u Njemačkoj poznat kao grad banaka. Tako ga ponekad zovu „Bankfurt”. Najveće tri banke su Deutsche Bank, Commerzbank i DZ Bank, a u gradu svoje predstavništvo ima više od 300 banaka. Trenutno, možda i najvažnije iz bankarskog sektora je sjedište Evropske centralne banke koja je osnovana 1998. godine. Frankfurtska berza vrijednosnih papira druga je po značaju u Evropi, odmah nakon londonske.

Grad ima dugu tradiciju održavanja raznih sajmova koja datira još iz 12. vijeka. Jedan od najpoznatijih sajmova je Internationale Automobil-Ausstellung – Međunarodni automobilski sajam koji je već godinama najveći svjetski sajam automobila. Tu su i Frankfurter Buchmesse – Međunarodni sajam knjiga, Achema – Međunarodni sajam vezan za inženjersko poslovanje, itd.

Arhitektura i historija

Frankfurt je prepoznatljiv po svojim brojnim i visokim neboderima koji dominiraju centrom grada. Najveći neboder u Frankfurtu je Commerzbank Tower koji je visok 259 metara, pa ako ste turista u panoramskom pogledu možete uživati sa Main Towera koji je visok 240 metra. Uz plaćenu ulaznicu od 7,50 eura, na vrh ovog nebodera izvest će vas lift za nekih tridesetak sekundi.

Osim novih visokih građevina Frankfurt ima i bogatu historiju, ali je veliki broj građevina srušen tokom Drugog svjetskog rata. Ipak, ostao značajan broj građevina u starom dijelu grada koje svjedoče o njegovoj bogatoj historiji. Među najpoznatijim građevinama starog Frankfurta je Kaiserdom (katedrala) kao i Paulskirche koja je kolijevka Njemačke demokratije.

Saalhof je najstarija očuvana zgrada u Frankfurtu i nalazi se u Starom gradu. Saalhof potiče iz 12. vijeka, a zgrada se tokom 14. i 15. vijeka koristila za potrebe sajma. Danas je dio Istorijskog muzeja.

Römer je jedna od najvažnijih znamenitosti u Frankfurtu. To je zgrada koja već više od 600 godina služi kao gradska skupština. Posebno je zanimljiva fasada ovog kompleksa, kojeg čini 9 zgrada i šest dvorišta, koja prikazuje historiju Njemačke i Frankfurta. Tu je još veliki broj drugih građevina koje svakako trebate vidjeti ako posjetite Frankfurt.

Kategorije: Putopisi