Scania Chimera – Kamion čudovište!

Scania Chimera 01

Scania Chimera – Kamion čudovište!

Dok Scania kao i ostali proizvođači kamiona svoj razvoj zasniva na smanjenju potrošnje i zagađenja, Svempa Bergendahl je prikazao svoj najnoviji ‘show truck’ nazvan po mitskom čudovištu Chimera. Radi se o posebno pripremljenom kamionu koji koristi modificiranu P kabinu sa nekim komponentama preuzetim sa R kabine, a koju su sklopili stručnjaci Laxå Special Vehicles.

Scania Chimera 02

Okvir je sačinjen od čeličnih cijevi što ovom kamionu ‘čudovištu’ osigurava malu masu od ukupno 4.780 kg. Kako bi kontakt sa podlobom bio što bolji postavljene su slick gume dok je sistem vješanja temeljito revidiran, posebno naprijed, gdje je ugrađeno nezavisno ‘A-link’ ogibljenje sa dvostrukim amortizerima.

Za pogon čudovišta posebno je prerađen već poznati 16.4-litreni V8 motor sa 1.460 KS, dok vezu sa stražnjim točkovima uspostavlja modificirani 6-stepeni Allison automatski mjenjač. Ipak, treba pomenuti da je zahvaljujući 6 turbo punjača i potpuno prerađenom usisu i ispuhu maksimalni potencijal motora 2.190 KS.

Scania Chimera 03

Uz izgled i snagu Chimera se može pohvaliti i spektakularnim performansama, jer ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 4,6 do 5 sekundi, dok podaci o potrošnji goriva i emisiji CO2 nisu objavljeni.

Ovaj kamion već je prikazan u Švicarskoj, slijedi truneja po Skandinaviji, a slijedi i predstavljanje na Le Mans’ 24 Heures Camions, 11. i  12. oktobra.

Scania Chimera 04

Kategorije: Tuning