IN MEMORIAM: Ivan Katunac (1975 – 2017)

IN MEMORIAM: Ivan Katunac (1975 – 2017)

Ivan Katunac, novinar “Auto magazina”, iznenada je preminuo 6. jula 2017. u Beogradu

Poznati automobilski novinar i dugogodišnji pomoćnik glavnog urednika “Auto magazina”, Ivan Katunac, preminuo je u Beogradu u 42. godini života. Ivanov odlazak je tužan i neočekivan, bolan i nenadoknadiv. Tih. Baš kao što je bio način na koji je ušao u svijet automobilizma i novinarstva, još gotovo kao tinejdžer.

Njegova interesovanja, požrtvovanje i radoznalost brzo su mu utrli put u tajne novinarstva. Njegova skromnost bila je u potpunom neskladu sa ogromnim znanjem koje je nesebično dijelio sa kolegama i čitaocima “Auto magazina”. Bez dileme, Ivan je bio jedan od najboljih poznavalaca automobilizma, automobilske tehnike i istorije automobila kod nas.

Karijeru je započeo u listu “Auto”, nikad ne skrivajući radost zbog prve prilike da radi i piše ono što voli. Ušavši u redakciju iskusnih novinara odmah je pokazao da mu lična skromnost nije problem da se na redakcijskom sastanku odvažno javi iz trećeg reda i predloži temu za koju su mnogi sumnjali da prevazilazi mogućnosti početnika. Ali, za nekoliko godina, od golobradog mladića sa dobrim idejama, srpsko automobilsko novinarstvo dobit će jednog od najboljih poznavalaca tajni na četiri točka. Automobili su bili njegova strast.

Krajem 2007. godine, Ivan Katunac postaje jedan od urednika u “Auto magazinu”. Iako elektrotehnički inženjer, tada, kao već zreo novinar, u “Auto magazin” i automobilsko novinarstvo unio je znanje i ozbiljnost mašinskog stručnjaka i perfekcioniste, obogaćeno neprestanim interesovanjem za nove i još aktuelnije informacije, tražeći ih i kad bi izgledalo da su već sve iscrpljene. Napisao je na hiljade stranica tekstova, brojne reportaže, kao i stručne tekstove. Testovi automobila sa potpisom Ivan Katunac postali su nezaobilazni.

Ivan će ostati upamćen kao vrsni profesionalac na koga se uvek moglo osloniti. Prijatelj čiji odlazak ćemo tek shvatiti, a teško ikada nadoknaditi.

Mjesto i vrijeme sahrane bit će naknadno saopšteni.

Kategorije: Vijesti