Kia Motors Europe zabilježila najbolji kvartal i polugodište u istoriji ove marke

Kia Fabrika

Kia Motors Europe zabilježila najbolji kvartal i polugodište u istoriji ove marke

Po podacima evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) je Kia Motors Europe zabilježila najbolji kvartal i polugodište u istoriji ove marke, a rast je u odnosu na jednako razdoblje prošle godine rast iznosio 7,6%.

U prvoj polovini 2015. Kia je širom Evrope ukupno prodala 200.038 vozila, što je najbolje polugodište u istorji ovog najstarijeg korejskog proizvođača automobila. U odnosu na jednako razdoblje prošle godine rast je 7,6-postotni. Istovremeno je drugi kvartal 2015., kada su prodali 103.946 vozila, i njihov najbolji dosad i prvi uopšte da je Kia premašila magičnu granicu od 100.000 u jednom kvartalu.

Michael Cole, izvršni direktor u Kia Motors Europe, pritom je rekao: “ 2015. je dosad bila odlična za Kiju u Evropi, jer smo ostvarili rekordnu prodaju. Raduje nas da Kia i dalje raste, kontantno i održivo, a i da se povećava broj vozača koji cijene naša vrhunska vozila.”

Cole je još dodao: “Kia se fokusira na razvoj nepobjedivog nivoa kvaliteta svojih proizvoda te na najviši stepen usluga za svaku stranku. Želimo da stranke uživaju u kupovini i posjedovanju vozila Kia, a naša rekordna prodaja pokazuje da naš pristup djeluje.

Novi i unaprijeđeni modeli doveli do 7,6-postotnog rasta prodaje

Kijinu rast u prvom kvartalu pokretala je veća prodaja novog Soula, koji je u Evropi lansiran početkom godine (prodata 7.042 primjerka u prvom polugodištu što je čak 112% više nego lani), te novog Sorenta (5.670 vozila).

Nedavno redizajnirani modeli, Venga (15.386 vozila, +11,8%) i Rio (33.059 vozila, +6,1%), takođe su bili uspješni u drugom kvartalu i prvoj polovini.

Sportage i cee’d i dalje na vrhu Kijine ljestvice

Kia Sportage i cee’d (u tri varijante karoserije) i dalje čuvaju primat najprodavanijih modela. Sportage, koji je već ušao u četvrtu godinu postojanja, ima iza sebe rekordan drugi kvartal, jer je širom Starog kontinenta od aprila do juna našao 28.208 novih vlasnika, a u ovoj godini ukupno 56.002 (+12% u odnosu na prošlu godinu). Postojeća izvedba Sportage je 2014. doživjela facelift kada je unaprijeđena brojnim poboljšanjima.

cee’d sa prodatih 40.090 primjeraka u ovoj godini ostaje drugi najprodavaniji model Kije u Evropi te tako zahvaljujući svom dizajnu, visokom kvalitetu materijala u kabini, efikasnim motorima i praktičnošću i dalje privlači brojne evropske kupce.

Od decembra 2006., kada je započela Kijina evropska proizvodnja, proizvedenih je više od milion cee'dova, što je nova prelomnica ovog korejskog automobilskog giganta. Jubilarni milioniti cee'd je bio najsnažniji cee’d GT biserno bijele boje, koji je namijenjen holandskom kupcu. Pokreće ga 1.6 T-GDI snage 204 KS, koji takođe proizvode u slovačkoj Žilini.

Svi Kijini modeli koji se prodaju u Evropi dolaze sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja kilometraže).

Kategorije: Vijesti