Kia Niro novi Guinessov rekorder u najmanjoj potrošnji goriva kod hibrida

Kia Niro novi Guinessov rekorder u najmanjoj potrošnji goriva kod hibrida

Od Los Angelesa do New Yorka samo 3,07 l/100 km

Prilikom dolaska ispred gradske vijećnice u New Yorku je Kia Niro zvanično dobio priznanje za postavljanje Guinnessovog svjetskog rekoda u najmanjoj potrošnji goriva za vožnju od zapadne do istočne obale SAD u kategoriji hibridnih vozila. Nova rekordno niska potrošnja iznosi vrlo skromnih 3,07 l/100 km (76,6 milja na galon, SAD).

“Veoma smo radosni zbog Nirovog rekordnog rezultata,” kaže Orth Hedrick, potpredsjednik odjeljenja za planiranje proizvoda u Kia Motors America. “Napravili smo vozilo koje ima izvanredne performanse, odličan izgled i fantastičnu potrošnju. Guinnessov svjetski rekord to samo potvrđuje.”

5.979 kilometara i samo 4,1 rezervoar

Vozaču Wayneu Gerdesu i suvozaču Robertu Wingeru je za vožnjo od gradske vijećnice u Los Angelesu do gradske vijećnice u New Yorku, u okviru koje su prešli 5.979 km (3.715,4 milje), trebalo tek 183,6 litara (48,5 galona) ili 4,1 rezervoara. Pritom se njihov Niro ni u čemu ne razlikuje od bilo kojeg serijskog primjerka ovog modela.

Ekološki prihvatljivija platforma i jedinstven hibridni sistem

Iako Niro nije prvi Kijin hibrid, on je prvi model ovog korejskog brenda koji postoji isključivo kao hibrid. Niro je pravi crossover, a može se pohvaliti i skromnom potrošnjom goriva. Pored sportskog i nadasve atraktivnog dizajna nudi podugačak spisak raspoložive opreme: inovativan hibridni sistem, koji pruža dinamičniju i zabavniju vožnju, prostranu kabinu s mnogo prostora za pet putnika i njihov prtljag, pregršt naprednih vozačkih asistencija — automatsko kočenje u nuždi, detekciju mrtvog ugla, upozoravanje na poprečni promet iza vozila, pomoć kod promjene vozne trake, pomoć kod održavanja vozila na voznoj traci i radarski tempomat – i naprednu infotainment opremu koja uključuje UVO3 s Apple CarPlay™, Android Auto™, 7-inčni ekran na dodir, navigaciju i premium audio sistem Harman Kardon®.

Novi Kia Niro, koji uskoro stiže i u našu zemlju, pored niske prosječne potrošnje goriva (3,8 l/100 km) i niskih emisija CO2 (88 g/100 km), naprednog hibridnog sistema i multifunkcionalnosti može se pohvaliti i bogatom standardnom opremom i 7-godišnjom fabričkom garancijom koja važi za cijelo vozilo.

Kategorije: Vijesti