McLaren uvodi pogon na sva četiri točka

McLaren uvodi pogon na sva četiri točka

McLaren je od uvođenja nove generacije sportskih automobila ostao vjeran pogonu na zadnje točkove, ali to bi se trebalo uskoro promijeniti.

Mike Flewitt generalni direktor McLaren Automotive, izjavio je na Goodwood Festival of Speed da su se pojavila određena tehnička ograničenja u razvoju novih modela pa bi zbog toga mogli uvesti pogon na sve točkove. Konkretno, veliki okretni momenti nije moguće adekvatno prenijeti samo na zadnje točkove.

“Mi i dalje nismo u vodama pogona na sva četiri točka, ali smo sve bliži njegovom ostvarenju. Za sada ne planiramo redizajniranja naših šasija, ali se svakako krećemo u tom pravcu i bez ikakve sumnje to želimo. Naša hibridna arhitektura će biti fleksibilna. Ali sa inženjerske tačke gledišta, ne postoji potreba za prebacivanje mjenjača na centralni dio automobila”, izjavio je Flewitt.

Iz ovoga možemo zaključiti da će buduća postavka pogona na sva četiri točka kompanije McLaren vrlo vjerovatno postaviti električnu jedinicu na prednju osovinu dok će ICE sistem pokretati zadnje točkove.

Ovo razmatranje prelaska na sva četiri točka dolazi zbog sve veće snage koja je uključena u novim modelima i zadnja vuča više ne može da ih isprati na pravi način. Posljednji model McLaren 720S daleko je snažniji od svih neelektričnih modela koje je kompanija napravila do današnjeg dana i šalje 710 KS na zadnju osovinu.

Kategorije: Vijesti