Novi Audi S8 sa 563 KS popunjava sportsku ponudu modela

Novi Audi S8 sa 563 KS popunjava sportsku ponudu modela

Audi nastavlja da predstavlja sportske modele svoje aktuelne ponude. Nakon model S6, S7, SQ8, na red je došla i najveća limuzina S8.

Novi Audi S8 pokreće 4.0-litarski V8 twin-turbo motor sa 563 KS i 800 Nm okretnog momenta. Ovaj motor nije samo snažan već i vrlo efikasan jer je opremljen sa Mild Hybrid 48-voltnim sistemom koji uključuje funkciju start-stop.

Snaga motora na podlogu se šalje preko quattro pogona na sve točkove sa sportskim diferencijalom. Tu je i sistem upravljanja svim točkovima koji standardno poboljšava upravljivost pri malim brzinama i pruža veću stabilnost pri većim brzinama.

Po želji kupca na raspolaganju je set karbon keramičkih kočnica sa diskovima dimenzija 16,5 inča naprijed i 14,6 inčna na zadnjim točkovima. Novi Audi S8 standardno je opremljen prediktivnim aktivnim ovjesom.

Vanjski dizajn S8 modela donosi prepoznatljiva obilježja Audi S modela što uključuje novu masku motora, nove branike, pragove, nove aluminijske točkove, te nove oznake modela.

U unutrašnjosti se nalaze matirani aluminijski okviri, nova sportska djedišta sa “dijamant” vezom i S oznakama. Tu su i Carbon Vector ukrasni umetci kao kod nekih drugih Audi modela. Ostatak unutrašnjosti je već poznati sa A8 modela.

Audi još nije objavio podatke o cijenama i dostupnosti S8 modela na tržištu SAD-a.

Kategorije: Vijesti