Novi generalni direktor Volvo kamionske grupe za Tržište South East Hub

Johannes Kjellgren direktor Volvo trucks

Novi generalni direktor Volvo kamionske grupe za Tržište South East Hub

U nadležnosti novog generalnog direktora organizacione jedinice Tržište South East Hub (Region jugoistočna Evropa), osim Srbije, još su i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Slovenija.

Od 1. avgusta novi generalni direktor Volvo kamionske grupe za Tržište South East Hub (Region jugoistočna Evropa) sa sjedištem u Beogradu je 42-godišnji Johannes Kjellgren. Na novu dužnost gospodin Kjellgren dolazi sa mjesta generalnog direktora Volvo grupe za Slovačku.

U nadležnosti novog generalnog direktora Tržišta South East Hub je, osim Srbije, još i koordinacija svih poslovnih aktivnosti Volvo kamionske grupe (Volvo Group Trucks) u okolnim državama – u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Albaniji i u Sloveniji.

„Nova funkcija je još jedan novi i još veći izazov u mojoj poslovnoj karijeri. Region jugoistočne Evrope ima veliki potencijal, ne samo prema broju potencijalnih kupaca, već i prema ukupnom obimu poslovnih mogućnosti. Razumijem da se neke od država bore sa privrednim i finansijskim teškoćama, ali sam siguran da će se situacija tokom vremena poboljšati. Uprkos mnogim razlikama između zemalja u Jugoistočnoj Evropi, mislim da su naši klijenti veoma slični i da rade na sličan način. Moj cilj je, naravno, da se poveća prodaja i da se razviju svi ostali segmenti našeg poslovanja u ovom regionu. Ipak, najveći izazov biće rad u sasvim novom okruženju – u različitim državama, sa različitom kulturom i tradicijom, ali to može biti i prednost novog posla.”

Johannes Kjellgren ima sedamnaestogodišnje menadžersko iskustvo u državama centralne i istočne Evrope (u Mađarskoj, Rusiji, Estoniji i u Slovačkoj). U Volvo kamionima je od aprila 2007. godine, kada je imenovan za generalnog direktoraVolvo Trucks Estonia OÜ. Od jula 2010. godine do dolaska na novu dužnost u Region jugoistočna Evropa, bio je generalni direktor Volvo Group Slovakia s.r.o., odgovoran za sve aktivnosti Volvo grupe u toj državi, uključujući i Renault kamione (Renault Trucks) – od 1. januara 2013. godine.

Novi direktor Volvo kamiona za Tržište South East Hub (Region jugoistočna Evropa) ima Bachelor diplomu univerziteta iz SAD na kojem je pohađao programe poslovne administracije i menadžmenta, sa posebnim osvrtom na tržišta u razvoju. Oženjen je i ima troje djece. Hobi mu je, između ostalog, sport: „Trenutno pokušavam ovladati triatlonom, što je lijep izazov. Skijanje zimi i svakodnevno trčanje je nešto što se podrazumijeva. Volim putovati, a to voli i moja porodica, pa se unaprijed radujem svemu novom što ćemo moći vidjeti u ovom regionu.”