Novi Kia Soul osvojio nagradu ‘red dot’ za dizajn

Kia Soul 2014 red dot Award Wnner (3) (Medium)

Novi Kia Soul osvojio nagradu ‘red dot’ za dizajn

Sasvim novi Kia Soul nedavno je osvojio prestižnu ‘red dot’ nagradu za dizajn i time korača uspješnim stazama svog prethodnika.

Sa svojim samouvjerenim stavom, širokim ramenima, ikoničnim oblikom prozora i SUV udaljenošću od poda novi Soul je pobijedio u kategoriji ‘dizajn proizvoda’ (‘Product Design’), u kojoj je originalni Soul pobijedio već 2009. To je već druga prestižna dizajnerska nagrada za novog Soula, jer je prije nekoliko mjeseci osvojio nagradu ‘iF’. Novi model, napravljen na platformi cee’da, kreće na svoj prodajni put po Evropi krajem ovo mjeseca.

Najzaslužniji za izgled novog Soula je čuveni dizajner Peter Schreyer, predsjednik i glavni dizajner Kia Motors i Hyundai Motor Group, koji je bio zadužen i za originalni model iz 2009. – prvo korejsko vozilo, koje je osvojilo nagradu red dot. Tome su slijedile brojne nagrade red dot, tako da je Soul sada već jedanaesti model Kia s ovom prestižnom nagradom.

Po Schreyerovim riječima je novi Kia Soul puno zreliji i odrasliji, a njegova odvažna i ekstravagantna ličnost sada je još više naglašena.

Kia Soul 2014 red dot Award Wnner (1) (Medium)

Izgled novog Soula nastao je na osnovu koncepta Track’ster, kojeg su predstavili 2012. na salonu automobila u Chicagu. Slično kao i kod serijskog modela odskače velika trapezoidna maska za ulazak zraka, nisko postavljene maglenke na rubu prednjeg branika, karakteristična ‘tigrova’ maska i avandgardni izgled zadnjeg dijela s jedinstvenom ‘plovećom’ pločom. Osim toga novi model se može pohvaliti i visoko kvalitetnim materijalima u unutrašnjosti.

Kao dodatak stilskom obliku dizajneri su se pobrinuli za unutrašnjost materijala visokog kvaliteta, između ostalog i većom upotrebom mekših materijala i novim premium dodacima kao što su hlađena prednja sjedišta, grijanje svih sjedišta, električno podesivo vozačevo sjedište, grijan upravljački obruč, 8-inčna satelitska navigacija i Infinity® Premium zvučni sistem.

Novi Soul sada je takođe na raspolaganju i u dvobojnoj karoseriji (s opcionim krovom u drugačijoj boji).

Novajlija će nuditi dva moderna 1,6-litarska motora – benzinski sa 132 KS i direktnim ubrizgavanjem goriva te turbodizelski sa 128 KS koji Kia već koristi u modelu cee’d.

Kao i svi ostali modeli Kia i novi Soul dolazi sa 7-godišnjom garancijom za cijelo vozilo (150.000 km), koja je najduža garancija u Evropi.

Kia Soul 2014 red dot Award Wnner (2) (Medium)

Kategorije: Vijesti