Osma uzastopna nagrada za grupaciju PSA Peugeot Citroen

PSA Peugeot Citroen logo

Osma uzastopna nagrada za grupaciju PSA Peugeot Citroen

U sklopu manifestacije Engine Expo 2014. u Štutgartu (Stuttgart) upriličeno je šesnaesto po redu izdanje nagrade „Međunarodni motor godine 2014.“ na kojem je grupacija PSA osmu godinu za redom osvojila nagradu za međunarodni motor godine u kategoriji zapremine od 1,4 do 1,8 l.

“Ova nagrada služi kao priznanje tehnoloških dostignuća koje ostvaruju timovi PSA grupacije na benzinskim motorima proizvedenim u Francuskoj. To svakako potvđuje i kvaliteta ovog 1,6l motora, naročito u izvedbi od 200 KS koji je razvijen u saradnji sa BMW-om”, izjavio je Christian Chapelle, direktor motora i mehanike PSA grupacije.

Benzinski 1,6-litreni turbo motor proizvodi se u izvedbama od 155 KS, 200 KS i 270 KS. Ovaj motor opremljen je najmodernijim tehnologijama poput direktog ubrizgavanja na turbo verzijama, promjenjivim hodom ventila, upravljanom pumpom vode, te ima 10 % nižu potrošnju u odnosu na prethodnu generaciju motora.

Motori se proizvode u Francuskoj i predstavljaju srce game benzinskih motora u modelima Peugeot-a, zajedno s novom generacijom trocilindričnih motora sa EB PureTech oznakom.

Kategorije: Vijesti