Svjež zrak na Volvo štandu sajma automobila u Pekingu

Svjez zrak na Volvo standu sajma automobila u Pekingu

Svjež zrak na Volvo štandu sajma automobila u Pekingu

Za milione kupaca u Kini, odabir novog automobila ne ovisi samo o brendu, modelu, vrsti motora, kvaliteti enterijera i količini prtljažnog prostora, već i o kvaliteti zraka unutar automobila.

Zagađenost kineskih gradova rapidno je porasla, a istovremeno se zbog ogromnih saobraćajnih gužvi mnogo vremena provodi u automobilu. To dovodi u pitanje zdravlje svih putnika u automobilu, a naročito su osjetljiva djeca i starije osobe.

Zbog svega navedenog, Volvu je kvaliteta zraka postala prioritet. Dvije decenije istraživanja i tehnološkog razvoja stavili su Volvo u vodeću poziciju na polju kvalitete zraka unutar automobila. Prema nezavisnoj analizi kineske asocijacije potrošača iz 2012. godine, Volvo S60 je pobijedio druga 43 automobila i postao najčišći automobil na kineskom tržištu.

Kako bi potencijalnim kupcima ponudio šansu da lično iskuse čistoću zraka u svojim automobilima, Volvo je u saradnji sa švedskom kompanijom Blueair, specijaliziranoj za tehnologiju pročišćavanja zraka, na svom štandu u sklopu sajma automobila u Pekingu ponudio iskustvo užitka u čistom zraku.

Volvo salon u okviru štanda, opremljen je sa četiri Blueair 503 jedinice, koje pročišćavaju zrak od neželjenih mirisa i nevidljivih zagađivača, kao što su prašina i dim, te tako posjetiocima salona nude ugođaj vožnje u Volvo automobilu.

Svjez zrak na Volvo standu sajma automobila u Pekingu      3

„Naša posvećenost sigurnosti nadilazi sigurnosne pojaseve i zračne jastuke. Za Volvo, sigurnost podrazumijeva i da svaki provedeni trenutak u automobilu bude maksimalno siguran. To uključuje i disanje, a naši kupci mogu biti sigurni da je njihovo zdravlje maksimalno zaštićeno prilikom vožnje automobila.“ – izjavio je Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj.

Švedska kompanija Blueair, globalni lider na polju tehnologije pročišćavanja zraka, osnovana je 1996. godine i ima proizvodne i prodajne objekte u Švedskoj, SAD-u i Kini. Danas se Blueair proizvodi prodaju u preko 50 zemalja širom svijeta, a sa preko 400 prodajnih mjesta u Kini, ovaj je švedski brend dobro poznat na kineskom tržištu.

„Oduševljeni smo saradnjom sa kompanijom Volvo na sajmu automobila u Pekingu, u kojoj posjetiocima nudimo iskustvo disanja čistog zraka. Poput Volvo automobila i Blueair potiče iz Švedske, jedne od ekološki najosvještenijih zemalja svijeta. A poput kolega u Volvu i mi vjerujemo da svi imaju pravo udisati čist zrak.“ – rekao je Bengt Rittri, izvršni direktor kompanije Blueair.

Pozadina

Zagađenje od strane saobraćaja, industrije i domaćinstava u gusto naseljenim urbanim zonama, šteti kvaliteti zraka i dovodi do velikih zdravstvenih problema. Vozači i suputnici su naročito izloženi zagađenom zraku, zbog blizine drugih automobila, kao najvećih zagađivača, odnosno zbog činjenice da taj maksimalno zagađen zrak ulazi direktno u automobil kroz ventilacijske otvore.

Međutim i polen i prašina su također rastući problemi u mnogim društvima, a broj ljudi koji pate od alergija u stalnom je porastu. Danas gotovo polovina populacije zapadnih zemalja pati od neke vrste alergije. Na kraju i uzrok nezdravog zraka u automobilu, može biti unutar samog automobila. Pri tome se misli na materijale unutar automobila koji emitiraju štetne mirise, a koji mogu dovesti do iritacije respiratornog trakta.„U Volvo smo razvili ideju koju zovemo „Čisti odjeljak“, a koja podrazumijeva želju Volva za maksimalno čistim zrakom unutar automobila, kroz kvalitetu ulazećeg zraka, ali i smanjenu emisiju materijala korištenih u izradi enterijera.“ – tvrdi Peter Mertens.

Svjez zrak na Volvo standu sajma automobila u Pekingu      2

Zrak koji ulazi u automobil kontroliše i čisti sistem IAQS (Interior Air Quality System), koji se bazira na senzorima i softveru koji kontroliše proces prečišćavanja putem višestrukog filtera. Ovaj filter čestica i polena, kombinovan sa filterom sa aktivnim ugljenom, smanjuje koncentraciju ulaznih čestica (prašina, polen, dizelska čađa) i supstanci (azotni dioksid, ugljikovodici i ozon). Sistem je sposoban prepoznati i područja sa većim zagađenjem, kao što su tuneli, te po potrebi zatvoriti dovod zraka.

Drugi dio „čistog odjeljka“ je eliminacija štetnih enterijernih emisija od materijala korištenih unutar automobila. Zbog toga se Volvo prilikom izrade enterijera, već duže vrijeme fokusira na ekološki prihvatljive materijale.

Volvo ne samo da želi zaštititi svoje vozače, već preuzima i odgovornost za društvo i okruženje. Volvo katalitički konverter sa elektronskom Lamba sondom, inovacija iz 1976. godine, i danas je još uvijek najvažnija tehnologija u borbi sa smanjenjem štetnih emisija. Moderne Volvo solucije smajuju više od 95 posto emisija ugljen monoksida, ugljikovodika i azotnih dioksida.

Kategorije: Vijesti