Toyota i Lexus najavili čak 30 električnih modela do 2030. godine

Toyota 30 elektricnih vozila

Toyota i Lexus najavili čak 30 električnih modela do 2030. godine

Toyota i Lexus uskoro će značajno proširiti ponudu potpuno električnih automobila. Za početak bit će predstavljeno najmanje 15 modela, a do kraja desetljeća čak 30 noviteta.

Predsjednik Toyota Motor Corporationa Akio Toyoda medijima je predstavio globalnu strategiju ove kompanije koja se tiče velike inicijative prelaska na potpuno električna vozila. Toyota je pioniru u razvoju hibrida i vozila na vodonik, no ipak su morali popustiti pod pritiskom novih trendova te se okreću potpuno električnim automobilima.

Akio Toyoda najavio je kako će pod markama Toyota i Lexus do kraja desetljeća na tržištu biti ponuđeno čak 30 potpuno novih modela električnih automobila. Istodobno, do 2030. godine planiraju prodavati oko 3,5 milijuna električnih vozila godišnje. Raniji planovi elektrifikacije postavljali su ovaj cilj na 2 miliona, tako da je riječ o ambicioznom povećanju od čak 75%.

Toyotini planovi uključuju i potpunu elektrifikaciju ponude te marke u Evropi do 2030. godine, u skladu s propisima, čak i ranije nego što to EU zahtijeva. U Zapadnoj Evropi do 2035. godine Toyota će iz svojeg poslovanja ukloniti 100% emisija ugljikovog dioksida, također je najavio Toyoda.

Kategorije: Vijesti