Facelift: Ispolirao si auto, ispoliraj i svoje lice!

Muski face lift NMK 2015 - 01

Facelift: Ispolirao si auto, ispoliraj i svoje lice!

Svako proljeće svi ljubitelji svojih četverotočkaša posvećuju mnogo pažnje svojim limenim ljubimcima, nakon duge i za lak tramatične zime. S prvim zrakama proljetnog sunca svi kreću s detaljnjim pranjem automobila, a nakon toga vide koliko je stradao lak njihovog limenog ljubimca. Tada nastupaju razne polir paste s kojim se uklanjanju manja oštenćenja, a za veća odlazi se auto lakirerima…

Nakon potrošenih finih svota novca za popravke laka i nakon što vaš limeni ljubimac vrati “stari sjaj” zapitate li se da li vi sijate baš kao on? Možda oni mlađi, ali sigurno velika većina nakon duge zime mogla bi priuštiti i sebi neki face lift, jer auto u punom sjaju i oronuo vozač i nije najbolja kombinacija.

Šta možemo učiniti za sebe, polir pasta od auta neće pomoći… Pravi odgovor dat će vam stručnjaci iz “Naše male klinike” u Sarajevu, a ovog puta odgovor na pitanje kako vratiti “stari sjaj licu” dat će vam prim. dr. Alemko Čvorak.

Alemko Cvorak NMK 2015

Prim. dr. Alemko Čvorak

Danas zivimo u kulturi gdje se mladolik  i lijep izgled jako cijene čak i kod muškaraca. Prema podacima American Society of Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS) broj kozmetičkih procedura kod muškaraca porastao je u vremenu između 1997 i 2012 godine za 106%.

Razlozi zbog kojih se muškarci opredjeljuju za ove procedure leže u činjenici da sa ljepšim izgledom imaju bolji uspjeh u biznisu i svakako više privlače pažnju kod žena. Postiji više procedura koje mogu doprinjeti ljepšem i mlađem izgledu.

Face lifting” što znači podizanje lica.

Liftingom lica se mogu ponovo uspostaviti prijatne konture na licu i vratu, a koje pacijentu mogu pomoći da izgleda i da se osjeća mlađim mnogo više nego što ima godina.Face lifting je hirurška procedura tokom koje se vrši hirurško zatezanje dubokih struktura lica i odklanja višak kože na licu. Žene su najčešći pacijenti iako je sa određenim modifikacijama vrlo efikasna i kod pripadnika jačeg spola.

Muski face lift NMK 2015 - 02

Botox

Aplikacija botoxa kod osoba na pragu srednjih godina i u srednjim godinama (40 – 50) daje  efekt pomlađivanja za 5 – 8 godina. Pažljivo i precizno apliciran u vrlo malim količinama blokira rad pojedinih mišića. Na taj način umanjuju se i uklanjaju bore na čelu, između obrva (bore mrštilice) i oko očiju (bore smijalice) koje nastaju snažnim djelovanjem tih mišića. Djelovanje Botoxa je lokalizirano samo na mjesta na koja je injiciran. Sam tretman praktično je bezbolan i vrlo jednostavan kad ste u rukama profesionalaca.

Učinak Botoxa počinje se uočavati već nakon 72 sata poslije injiciranja. Tretman traje oko 15 minuta i moguće je nastaviti sa dnevnim aktivnostima odmah nakon tretmana. Maksimalni efekti vidljivi su za 7-14 dana i traju oko 4-6 mjeseci. Nakon toga pacijenti se uglavnom odlučuju za ponavljanje istog tretmana.

Nakon aplikacije Botoxa lice djeluje mlađe i odmorenije.

Muski face lift NMK 2015 - 03

Vampirski face lifting

Platelet Rich Plasma, “PRP” ili Vampirski face liing, koristi se za podmlađivanje lica širom svijeta od 2006. godine. Tretman je idealan za osobe koje žele postepeno, ali primjetno poboljšanje u teksturi kože, tonusu i boji uz minimalno vrijeme oporavka ili bez njega. Ova revolucionarna prirodna procedura pruža nevjerovatno podmlađivanje kože. Dakle, glavna prednost ove metode je u tome, što će svi primijetiti koliko ste mlađi, svježiji, i kako imate više samopouzdanja, a samo ćete vi znati kojom metodom ste to sve i postigli.

To je injekcioni tretman u kojem se koristi sopstvena krv pacijenta. Trombociti (krvne pločice) iz vaše krvi sadrže brojne faktore rasta koji imaju značajnu ulogu u stvaranju krvnih sudova, kod ćelijske diobe fibroblasta (najbrojnijih ćelija vezivnog tkiva) i u sintezi kolagena i ekstraćelijskog matriksa, čiji glavni sastojak predstavlja hijaluronska kiselina. Proizvodnji kolagena pripisuje se pomoć u korekciji vidljivih efekata boranja.

Za hijaluronsku kiselinu potvrđeno je da povećava tonus kože i njen volumen čime obezbjeđuje mladalački izgled. Prvi rezultati PRP tretmana mogu se očekivati nakon mjesec.

 • PRP metodom postižemo:
  • Podmlađivanje i rejuvenacija kože lica, vrata,
  • Korekcija finih linija i bora
  • Povećanje volumena
  • Podsticanje rasta kose
  • Smanjivanje bora, ožiljaka, pora
  • Korekcija podočnjaka, vrećica ispod očiju i tamne pigmentacije podočnjaka
  • Skraćivanje oporavka i poboljšanje rezultata nakon laserskih tretmana

Muski face lift NMK 2015 - 04

Face lifting nitima

Niti predstavljaju neinvazivni postupak i daju potpuno prirodni rezultat. Ovaj jedinstveni proizvod kombinira dvije akcije: Liftining i regeneraciju. Na tržištu postoji više vrsta niti u zavisnosti od proizvođača, i većina je biorazgradiva. Njihova debljina je oko 0,1 mm i uvučena je unutar igle. Uvođenjem igle pod kožu, koža se oblikuje, a funkciju podizanja kože preuzima nit. Rezultati se vide odmah, a primjećuju se od dvije do tri godine. Postupak koji se izvodi u lokalnoj anesteziji traje oko 30 minuta. Učinak niti je dvostruki: neposredni i diskretni učinak

 • odmah po postavljanju niti tkivo se podiže regenerativni učinak
 • poticanjem proizvodnje kolagena u mjesecima koji slijede za progresivne i prirodne rezultete, čime se vraća lijepo i oblikovano lice

Muski face lift NMK 2015 - 07a

I muškarci se mogu podmladiti nitima

Metoda je namijenjena muškarcima starijim od trideset godina, koji znakove starenja ne žele ukloniti invazivnim metodama. Ipak, važno je znati da korištenje niti nije dozvoljeno ako ste alergični ili osjetljivi na biomaterijal.

Piše: Prim. dr. Alemko Čvorak

Pored njege i pažnje koju pružate svom “limenom ljubimcu”, vrijeme je i da sebi pružite jedan tretman uljepšavanja. Isti možete dobiti u vodećoj privatnoj klinici, “Naša mala klinika”, u Sarajevu gdje će vas dočekati vrhunski tim stručnjaka iz domena estetske i rekonstruktivne hirurgije. Više detalja o Našoj maloj klinici pročitajte na: www.nasamalaklinika.net

NMK 2015 - svi

Kategorije: Zdravlje i ljepota