Osmi rođendan Kijine fabrike u Slovačkoj

Kia fabrika u slovackoj 01

Osmi rođendan Kijine fabrike u Slovačkoj

Ovih dana se navršava osam godina od otvaranja Kijine prve fabrike u Evropi i to u slovačkom gradu Žilina. Fabrika je već od prvog dana počela ispunjavati ambiciozne Kijine planove. Maksimalni kapacitet fabrike je 300.000 vozila godišnje, a prošle godine su ga zahvaljujući radom i subotom premašili za 15 hiljada, a ove godine bi trebali ukupno proizvesti 319.000 vozila.

Svaki dan u ovoj fabrici, koja je jedna od najmodernijih automobilskih fabrika u svijetu (trenutno se može pohvaliti sa čak 344 robota koje koriste u pogonu za izradu karoserija), proizvedu 1.350 vozila. Svaki sat radnici proizvedu 60-ak vozila, a o impozantnosti ovih brojki, gledajući iz bh. perspektive dovoljno govori podatak da se u našoj zemlji godišnje proda oko 250 Kija. To znači da za manje od 5 sati proizvedu dovoljnu količinu za cjelogodišnju prodaju u BiH. 

Kia fabrika u slovackoj 02

Nakon završetka svake od tri smjene metodom slučajnog uzorka bira se jedna karoserija na kojoj se u posebnoj prostoriji vrše višesatna laserska mjerenja kvaliteta obavljenih radova u čak 120 tačaka. U slučaju da se otkriju najmanja odstupanja od idealnih mjera, sve karoserije iz te serije se vraćaju u pogon i otklanjaju nedostaci. Nakon završetka proizvodnje svako pojedinačno vozilo se nakon pregleda u nekoliko najvažnih tačaka (svjetlosna tijela, kočnice, nepromočivost kabine itd.) vozi i na testni poligon kako bi provjerili vozne mogućnosti.

Kia je osim vozila u Žilini proizvela i 490 hiljada benzinskih (1.4 i 1.6 CVVT) i dizelskih (1.6 CRDi i 1.7 CRDi) motora i jedini je proizvođač motora u ovoj zemlji. U Slovačkoj su prošle godine ukupno proizveli oko milion vozila, što je postavlja na mapu najvećih evropskih proizvođača automibla, a osim Kije tu su još Volkswagen i Peugeot, koji proizvode samo vozila.

Ono što najbolje odražava ekonomičnost ove gigantske investicije (Kia je do sada u fabriku uložila oko 1,4 milijarde eura) je činjenica da u Žilini ne proizvode vozila na zalihu, jer svaka proizvedena Kia već ima svog distributera i većinom poznatog kupca. Glavna tržišta su Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Španija.


Nekoliko impozantnih brojki:

  • Kijina fabrika i prateći objekti rasprostiru se na čak 223 hektara,
  • Roboti istovremeno mogu variti karoserije za čak 8 različitih modela, 
  • Karoserija modela Kia cee'd sastavljena je od čak 5.750 zavarenih spojeva,
  • Od ukupno 3.800 zaposlenih ih čak 1.300 radi u završnoj montaži vozila.
  • Do sada u fabrici proizveli preko 1,8 miliona vozila Kia

Kia fabrika u slovackoj 03

Kategorije: Auto industrija