52. Međunarodni Salon Automobila Beograd – Mjesto gdje muškarci a i žene plaču

sajam automobila u beogradu 2015 - 620- 02

52. Međunarodni  Salon Automobila Beograd – Mjesto gdje muškarci a i žene plaču

Sa sloganom “Mesto na kome muškarci plaču od sreće“ danas je u Beogradu otvoren Međunarodni Salon Automobila kao jedan od najstarijih i najprestižnijih izložbi automobilske industrije na ovim prostorima. Mnoštvo automobila o kojima samo možete sanjati, a i onih koje možete kupiti, mlade lijepe hostese, sjaj, luksuz, brzina, sve to na jednom mestu do 29. marta.

Piše: Irena Zrnić

Sajam je okupio  400 izlagača, proizvođača, uvoznika, distributera svih automobilskih brendova iz 26 zemalja svijeta. Nakon desetogodišnjeg razdvajanja sajmova putničkih i privrednih vozila, Međunarodni salon automobila, koji je upisan u kalendar asocijacije OICA, ponovo objedinjuje ta dva programa.

Jučerašnji dan je bio rezervisan samo za pripadnike “sedme sile“, pa smo mi imali priliku da prisustvujemo 50-ak premijera automobila, od čega su najveću pažnju izazvali modeli koji su prije samo dvadesetak dana imali  premijeru na Ženevskom salona automobila i koji su svoju svjetsku postpremijeru doživjeli pod okupanim suncem i reflektorima kupola Beogradskog sajma.

Predstavljanje je počelo kod Mercedez-Benza gdje je izloženo 27 sjajnih automobila među kojima i tri premijere, najnovijeg sportskog modela Mercedes AMG-GT, najekskluzivnija premijera Mercedes -Maybach S klase i najelegantniji model Mercedes-Benz S-Class Coupe.

sajam automobila u beogradu 2015 - 620- 01

Na izložbenom prostoru Porsche SCG  premijere su imali novi Passat, Golf R od 300 konja koji je odmah prodat po cjeni od 44 hiljade eura, Audi TT Coupe Quatro S-Tronic i Seat Leon ST. 2.0 TDI FR. A pored automobila bilo je tu i poznatih lica kao što su atletska zvijezda Amir Kolašinac, kojeg je veoma zainteresovao novi Golf.

Škoda je na izložbenom prostoru Autočačka imala premijeru ravno sa Ženevskog sajma i to novog  Superba za koga cijene još uvijek nisu poznate. Međutim predstavnici kao da ne znaju da sve novinare trebaju tretirati isto, a ne samo odabrane za televizijske kanale, tako da je ova ekipa koja je prešla toliki put otišla praznih ruku odnosno bez press materijala tako da se o Škodi nema puno toga za reći.

Grand motors je obuhvatio Ford, Land Rover, Jaguar i Infiniti tako da smo tamo imali priliku da vidimo novi model Ford Mondea i skrenuti posebnu pažnju na Kugu 1.5 Ecoboost i Focus 1.0 Ecoboost. A od Jaguara suze su kretale na oči kada vidite F-Type Coupe. Hyundai se predstavio sa i20, a Honda je iznenadila sa novim crossoverom CR-V i HR-V.

Kod Francuza, Peugeota, Citroena i Renaulta pod svjetlima reflektora zasjali su novi Peugeot 108 koji kao da je stvoren za gradsku vožnju, Renault Escape i moćni Kadjar. A da bi Francuski ugođaj bio još veći Citroen se poprinuo sa malenom djevojčicom koja nam je otpjevala izvrsnu verziju pjesme „Je Veux“ što u prevodu znači „želim“, a mi smo od premijere poželjeli novi C4 Cactus koji predstavlja osnove novog vida automobila sa Air Bump inovacijom, novi Jumper , DS 3 Cabrio i DS 5.

sajam automobila u beogradu 2015 - 620- 04

Toyotin slogan je „I love Hybrid“ koji je bio poseban segment štanda gdje su bila izložena dva hibridna modela Prius i Yaris hibrid. Izložena su i dva modela Aygo: Aygo X-Play i specijalno izdanje Aygo X-Cite. Kia je svoje posjetitelje obradovala sa modelima Soul EV na električni pogon i atraktivnim modelom kupea Pro Ceed.

Poslednja konferencija održana je na izložbenom prostoru Delta Motorsa gdje su BMW i MINI kao i uvijek pružili veliko zadovoljstvo. Iz Ženeve nam je stigla redizajnirana verzija Serija 1 s oznakom 135 Xi, a posebnu pažnju treba i da se skrene na Seriju 2, model 218 i AT. Kod Minija novitet je Mini Cooper sa 5 vrata, a štand je izgledao veoma primamljivo jer je bio urban i mladenački. Mazda je ponudila interesantne modele iako nisu imali konferenciju za štampu, aktraktivnu Mazdu 2 i redizajnirane modele Mazde 6 FL i CX-5 FL.

Osim ponude noviteta, ljubitelji starijih modela, nostalgičari i kolekcionari će moći i da vide odličnu kolekciju oldtimera koja dakako privlači pažnju. Na 9. međunarodnom sajmu motocikala Motopassion, osim bogate ponude motocikala i opreme za vozače posjetioci će imati zadovoljstvo da prisustvuju velikom broju novih modela dvotočkaša. Za posjetioce je organizovana i nagradna igra gdje će imati priliku da osvoje i outomobil Kiu Pro cee'd.

sajam automobila u beogradu 2015 - 620- 03

Kategorije: Auto sajam