DS slavi 60 godina na salonu Rétromobile – 1955. – 2015.

DS_19_1960_-_CL_60_011_001_-_copyright_A._MARTIN_-_01

DS slavi 60 godina na salonu Rétromobile –  1955. – 2015.

2015., u godini njezina lansiranja, marka DS bit će na okupljanju prigodom 40. izdanja salona Rétromobile u Parizu (Francuska) kako bi proslavili 60. godišnjicu modela DS iz 1955. 

Od 4. do 8. februara 2015. zaljubljenici u automobile moći će tako otkriti prostor marke DS, smješten u srcu Parc des Expositions kod Porte de Versailles i uroniti u povijest tog legendarnog automobila. Organiziran uz dragocjenu potporu Udruga Citroën i klubova DS i SM**, izložba će obuhvatiti pet prestižnih modela kao i jednu od najnovijih kreacija Marke, DS 3 CABRIO u izvedbi Ultra Prestige.

Zahvaljujući sudjelovanju kolekcionara uspjelo se okupiti pet iznimnih modela. Javnost će također moći dobiti uvid u iznimno nasljeđe koje danas potiče marku DS da svojim kupcima ponudi automobile u kojima spajaju dizajn i tehnologiju, udobnost i doživljaj u vožnji, plemenite materijale i pozornost posvećenu detaljima.

Očekuju se sljedeće zvijezde:

  • DS 19 iz 1959. predstavljen u izvornom obliku. Presvučen sivo-ružičastom bojom s ljubičastim krovom i kraljevsko-plavom bojom unutrašnjosti. Namijenjen izvozu u Njemačku, a njegova armaturna ploča ističe se termometrom rashladne vode ili pak radiom FM/LW. Opremljen motorom s tri ležaja, njegov mjenjač ima četiri stepena prijenosa za vožnju naprijed kojima se upravlja hidraulički;
  • DS 21 Cabriolet iz 1968. opremljen hidraulički upravljanim mjenjačem. Posebno precizna završna obrada tog automobila čistih linija uključuje crvene kožnate presvlake u kontrastu s bijelom bojom Carrare karoserije i crnom bojom poklopca motora;
  • DS 20 Pallas iz 1973., izniman i luksuzan model s unutrašnjosti presvučenom smeđom kožom, karoserijom boje bež Tholonet, zatamnjenim staklima i krovnim otvorom. Opremljen je hidraulički upravljanim mjenjačem s četiri sinhronizirane brzine za vožnju naprijed i motorom zapremnine 1985 cm3;
  • SM u izvedbi Coupé iz 1971. koji je pripadao kralju Maroka Hasanu II. Uz metalizirano ruho boje pijeska, odlikuje se posebnim registracijskim pločicama, presvlakama od prirodne kože, klimatizacijskim uređajem, hi-fi radiom Continental Edison svojstvenim tom tipu modela, zatamnjenim staklima i svjetlima za maglu. Opremljen je motorom V6 Maserati;
  • SM u izvedbi Coupé iz 1972. u izvornom obliku. Karoserija mu je smeđe boje Scarabée, a presvlake su od žućkastosmeđe kože. Njegov hidraulični ovjes sa sustavom za automatsko izravnavanje sličan je onome na modelu DS, a posebno ga inovativan servo-upravljač (DIRAVI) čini još udobnijim u vožnji.

Naposljetku, pokraj tih legendarnih automobila bit će izložen DS 3 CABRIO ULTRA PRESTIGE. On također nosi gene modela DS iz tog vremena i modela SM koji je na samom čelu modernosti.

Amicales Citroën, koja obuhvaća Amicale des Clubs Citroën France i Amicale Citroën Internationale, udruge su zadužene za koordinaciju djelovanja klubova s markama Citroën i DS.

Sljedeći će klubovi biti zastupljeni na salonu Rétromobile 2015.: DS ID Club de France, Idéale DS France, DS Club Révolution 55, Le Monde de la DS, SM Club de France, Euro SM Club, Club automobile André Citroën.