Novi Renault Megane Grandtour: Spoj dinamičnosti i elegancije

Megane Grandtour 2016 - 01

Novi Renault Megane Grandtour: Spoj dinamičnosti i elegancije

Na krilima atraktivne berline Renault predstavlja Novi Megane Grandtour, koji uspješno spaja dinamičnost i eleganciju. Kao najniži model sa najširim tragom točkova u klasi Novi Megane Grandtour vješto cementira poziciju stamenitosti i čvrstoće u segmentu.

Model Megane Grandtour reflektuje dojam vrlo visoke kvalitete, posebno sa svojom fit linijom, ali i završnim tretmanom na svim sekcijama. Karakteristični svjetlosni potpis nove game Renault automobila nasljeđuje i Grandtour sa oblikovanim svjetlima u C formi sprijeda sa LED PURE VISION tehnologijom i Edge Light tehnologijom na stražnjem kraju sa elegantnim 3D efektom.

Pedantno skrojeni vanjski dizajn sa akcentom na dinamičnosti i eleganciji donosi dužinu od 4.626 mm (+67 mm u odnosu na prethodni model), rastegnuti međuosovinski razmak od 2.712 mm (+11 mm) i smanjenu visinu od 1.449 mm (-20 mm). Istovremeno, sa povećanjem traga točkova (+47 mm naprijed, +39 mm straga) novi Megane Grandtour nudi najširi trag u segmentu.

Megane Grandtour 2016 - 07

Pažljivo dizajnirana i ergonomski poboljšana kabina

Kabina kod novog Megana Grandtour odiše svježinom, prevashodno orijentisanom ka vozaču. U poređenju sa prethodnikom vozačka pozicija je ergonomski poboljšana. Svi high-tech elementi (Head-Up display u koloru, instrument ploča sa TFT 7-inčnim ekranom, R-Link 2 sistem sa multimedijskim ekranom veličine 8,7 inča) su dizajnirani za jednostavniju svakodnevnu upotrebu. Konfiguracija kontrola pozicionirana je u obliku slova L, a vozaču su stavljene na dohvat ruke. Visoka završna obrada, odmjereni hromirani umeci i visokokvalitetni materijali dodatno povećavaju udobnost putovanja.

Uzorna fleksibilnost

Novi Megane Grandtour nudi prtljažnik zapremine od 580 litara (521 dm3 VDA) i modularnost prostora izuzetno jednostavnu za korištenje. Nivo podnice moguće je nivelisati u dvije razine. Kada se podnica nalazi u gornjem položaju to olakšava utovar glomaznijih predmeta i ujedno ostavlja prostor zapremine od 50 dm3 VDA ispod nje. U oba boka prtljažnika pozicionirane su dodatne kutije za odlaganje manjih predmeta, a kukice na bokovima omogućavaju praktično odlaganje vrećica.

Megane Grandtour 2016 - 03

Podnicu je moguće podijeliti i organizovati u dva separatna odjeljka, kako bi se spriječilo klizanje prtljage, dok je pokrov prtljažnika moguće potpuno smotati kako bi se olakšao utovar. Takođe, Megane Grandtour četvrte generacije donosi najduži utovarni prostor u segmentu nudeći dužinu od skoro 2,8 metara uz praktično preklapanje suvozačevog sjedišta i separatno djeljivi naslon zadnje klupe u omjeru 60:40. Istovremeno, komfor za putnike na zadnjoj klupi takođe privlači visokim standardima prostora i udobnosti.

Naime, položaj sjedenja i udobnost straga su revidirani. Raspoloživi prostor za noge putnika od 216 mm je među najboljima u segmentu, dok je ugao naslona klupe povećan sa 25° na 27° pružajući bolje držanje tijela i posljedično veću udobnost.

Sve je jednostavno podređeno ležernoj upotrebi u svakodnevnom korištenju.

Megane Grandtour 2016 - 02

Tehnologija bez premca u kompaktnoj klasi

Renaultovi visoko postavljeni standardi opremljenosti reflektovali su se i na Novi Megane Grandtour. Beneficije dolaze od modularne CMF/CD platforme, koja je oslobodila prostor za importovanje napredne tehnologije koja se obično nalazi u višim segmentima. Kao rezultat toga, Megane Grandtour je opremljen nizom tehnologija jedinstvenih u matičnoj tržišnoj niši:

 • Personalizacija povezivosti: kontrolni centar multimedije R-Link 2 sa 7-inčnim položenim ili 8,7-inčnim vertikalnim ekranom
 • Užitak u vožnji: jedinstvena 4Control šasija kod GT verzije za preciznije u suverenije upravljanje
 • Individualnost: kontrolna ploča sa podesivim TFT ekranom u sedam boja i povezanost sa Multi-Sense tehnologijom
 • Sigurnost: Head-Up ekran plus napredni asistenti u vožnji 

Megane Grandtour 2016 - 04

Opsežan izbor motora od 90 do 205 KS 

Za novi Renault Megane Grandtour i Grandtour GT Line, Renault je pripremio posljednju gamu Energy agregata snage od 90 do 205 KS, uključujući i hibridnu verziju, koja će biti dostupna od 2017. godine. 

Benzinski agregati: 
 • Energy SCe 115 sa 5-stepenim ručnim mjenjačem – atmosferski agregat za određena tržišta
 • Energy TCe 100 sa 6-stepenim ručnim mjenjačem
 • Energy TCe 130 sa 6-stepenim ručnim mjenjačem
 • Energy TCe 130 sa EDC 7-stepenim automatskim mjenjačem
 • Energy TCe 205 sa EDC 7-stepenim automatskim mjenjačem – isključivo za izvedbu GT 

Megane Grandtour 2016 - 05

Dizelski agregati: 
 • Energy dCi 90 sa 6-stepenim ručnim mjenjačem
 • Energy dCi 110 sa 6-stepenim ručnim mjenjačem
 • Energy dCi 110 sa EDC 6-stepenim automatskim mjenjačem
 • Energy dCi 130 sa 6-stepenim ručnim mjenjačem
 • Energy dCi 165 sa EDC 6-stepenim automatskim mjenjačem – isključivo za izvedbu GT
 • Energy dCi 110 HYBRID sa 6-stepenim ručnim mjenjačem – u ponudi od 2017. godine

Megane Grandtour 2016 - 08

Kategorije: Auto sajam, Noviteti