Audi A6 e-tron concept najavljuje novu njemačku limuzinu

Audi A6 e-tron concept

Audi A6 e-tron concept najavljuje novu njemačku limuzinu

Audi nastavlja elektrifikaciju svoje ponude pa je tako na sajmu automobila u Šangaju (Auto Shanghai 2021) predstavio konceptni model A6 e-tron. S ovim konceptom Audi nastavlja razvoj električnih automobila koji će se na cestama naći u bliskoj budućnosti. Prema najavama, ovaj model na tržištu bi se trebao pojaviti 2023. godine.

Audi A6 e-tron concept prvi je model Njemačkog proizvođača koji će nastati na novoj PPE (Premium Platform Electric) platformi koja je namijenjena za električne premium modele. Ovu platformu zajednički razvijaju Audi i Porsche i na njoj će se zasnivati veliki broj električnih modela ova dva proizvođača.

Modeli koji budu na novoj električnoj platformi imat će vrhunska vozna svojstva, odličnu iskoristivost prostora i baterije velikog kapaciteta koje će biti smještene u podu.

Audi A6 e-tron concept

Audi A6 e-tron concept ima slične dimenzije aktuelnim A6/A7 modelima, gdje njegova dužina iznosi 4,96 metra, širina 1,96 metara i visina 1,44 metra. Automobil ima kratke prevjese i postavljen je na velike 22 inčne točkove. U stvaranju ovog koncepta velika pažnja posvećena je aerodinamici kako bi se smanjio otpor zraka te se tako povećao domet automobila. Na kraju razvoja koncepta došlo se do otpora zraka Cw = 0,22.

Karoserija automobila dolazi u “fastback” izvedbi, a na prednjem dijelu dominira velika Singleframe rešetka. Posebnu pažnju privlače potpuno nova svjetla koja koriste Digital Matrix LED i digital OLED tehnologiju.

Audi A6 e-tron concept

Zadnjim dijelom automobila dominiraju nova svjetla u digital OLED tehnologiji koja zadiru duboko u blatobrane. Na sredini se gotovo spajaju, a Audi logotip također je u napravljen u OLED tehnologiji.

Nova platforma omogućava vrhunsku tehnologiju

Nova PPE platforma omogućila je ugradnju bateriju kapaciteta 100 kWh s kojom bi automobil trebao imati domet do 700 km. Ista baterija je spremna za brzi punjač snage do 270 kW (800 V) koji omogućava punjenje baterije od 5 do 80 posto za 25 minuta. Na istom punjaču za 10 minuta baterija će se dovoljno napuniti da automobil može prijeći do 300 km.

Audi A6 e-tron concept

Za pokretanje bit će korištena dva električna motora, jedan na prednjoj, drugi na zadnjoj osovini sa ukupnom snagom 350 kW i 800 Nm obrtnog momenta.

Obzirom na raspored motora, automobil će imati pogon na sva četiri točka, ovaj pogonski sklop omogućit će ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 4 sekunde.

Audi A6 e-tron concept

Za udobnost i vrhunske vozne karakteristike bit će zadužen zračni ovjes koji će koristiti posebno pripremljeni sistem “five-link” na prednjoj osovini i “multi-link” na zadnjoj osovini.

Audi A6 e-tron concept

Kategorije: Noviteti