Daihatsu Copen – Novi jednostavni dvosjed

Daihatsu Copen 01

Daihatsu Copen – Novi jednostavni dvosjed

Daihatsu je prošle godine na sajmu automobila u Tokiu predstavio konceptnu viziju malog i jednostavnog dvosjeda, sa velikim mogućnostima individualizacije, nazvanog Kopen.

Daihatsu Copen 02

Na tragu te konceptne vizije po svemu sudeći iduće godine bi svijet automobila mogao biti bogatiji za jedan, prije svega simpatičan automobil pod imenom Copen.

Daihatsu Copen 03

Naime, kao osnova iskorišten je ‘D-Frame’ lagani monocoque što već u startu vozilu osgurava visoku čverstoću, a putnicima visok nivo sigurnosti.

Daihatsu Copen 04

Za pogon je pripremljen mali 3-cilindarski motor sa 4 ventila po cilindru, koji raspolaže sa 64 KS pri 6.400 o/min i 92 Nm okretnog momenta pri 3.200 o/min. Prijenos snage na prednje točkove povjeren je 5-stepenom ručnom mjenajču, a Japanci će vjerovatno ponuditi i 7-stepeni CVT mjenjač.

Daihatsu Copen 05

Copen će biti dug svega 3.395, širok 1.475 i visok 1.280 mm. Vlasnik će moći individualizirati izgled bozila, a Daihatsu bi ponudio bogat izbor. Također, potrbno je pomenuti dvodjelni elektro pokretani sklopivi krov, ukupne mase svega 40 kg.

Daihatsu Copen 06

U skladu sa japanskom ‘Kei’ jednostavnošću, unutrašnjost bi trebala biti maksimalno jednostavna, ali bi vozaču i saputniku trebala ponuditi sve što je potrebno, imajući u vidu da su japanska vozila uvijek dobro opremljena.

Daihatsu Copen 07

Kategorije: Noviteti