Kia prije Pariza pokazala novog Rija

4th Generation Kia Rio_front (Medium)

Kia prije Pariza pokazala novog Rija

Novi Rio će svoju svjetsku premijeru doživjeti 29. septembra na salonu automobila u Parizu. Kia je sada pokazala prve fotografije iz kojih je vidljiv progresivan izgled vanjštine I unutrašnjosti.

Glavnu riječ pri dizajnu imali su Kijini dizajnerski centri u Njemačkoj i Kaliforniji, a u tijesnoj saradnji s glavnim dizajnerskim centrom u korejskom Namyangu. Izgled Rija karakterišu ravne linije i glatke površine, što vozilu daje prepoznatljiv, samouvjeren stav.

Progresivan vanjski izgled

Sprijeda Rio donosi najnoviju evoluciju Kijine maske u obliku ‘tigrovog nosa’, koja je sada tanja u visinu, ali i šira. Integrisani farovi – tanji nego kod prethodnika – dobili su nova LED svjetla u obliku slova U. Novosti na prednjem dijelu, npr. svjetla za maglu postavljena nešto više nego prije, vizuelno doprinose stabilnijem, širem izgledu. Zasigurno tome doprinosi i činjenica da je novi Rio širi za 5 mm (1.725 mm).

4th Generation Kia Rio_side (Medium)

Bok je sasvim drugačiji nego kod modela treće generacije Kijinog bestselera. Duži su poklopac motora, prednji prevjes i međuosovinski razmak (+10 mm na ukupno 2.580 mm). C stubić je tanji i uspravniji nego kod prethodnika, a zadnji prevjes je kraći nego prije. Sve skupa pruža skladniji izgled novajlije. Ukupno je novi Rio 15 mm duži od prethodnika i njegova dužina u četvrtoj generaciji iznosi 4.065 mm. Visok je 1.450 mm, što znači da je 5 mm niži nego prije. Ravne, čiste linije protežu se cijelom dužinom vozila, što kreira stabilniji i samouvjereniji izgled.

Zadnji dio Rija je uspravniji, s gotovo vertikalnim staklom i kraćim prevjesom. Ravne linije, koje se protežu od maske, preko farova i uzduž gornjeg ruba vrata, nastavljaju se do zadnjeg dijela i završavaju na zadnjim LED svjetlima u obliku strelica. Kao i cjelokupni širi izgled vozila tako je i dizajn zadnjeg dijela osmišljen s pružanjem moćnog stava.

Rio_Interior_end6_mBG_rgb (Medium)

Moderna, prema vozaču okrenuta kabina

Novi Kia Rio vozačima pruža moderan dizajn kabine, koji donosi savremen i ergonomičniji izgled u odnosu na stari Rio. I unutra preovladavaju ravne linije, koje naglašavaju oblik unutrašnjosti i povećavaju osjećaj prostranosti.

Armaturna ploča je blago okrenuta prema vozaču i predstavlja središte novog infotainment sistema sa ‘plovećim’ HMI interfejsom (human-machine interface) s touchscreen ekranom visoke rezolucije. Novi HMI interfejs umnogome je smanjio broj prekidača na centralnoj konzoli.

Novi Rio će se nuditi s crnim ili sivim tapacirungom sjedišta, s crnom ili sivom umjetnom kožom. Opciono će se nuditi i crveno-crna kombinacija kožnog tapacirunga. Za moderniji izgled zadužena je kombinacija crne sjajne unutrašnjosti s metalik umecima.

4th Generation Kia Rio_rear (Medium)

Početak proizvodnje krajem godine, prodaja u Evropi početkom 2017.

Pored potpuno novog dizajna eksterijera i enterijera novi Rio će kupcima nuditi i iznimnu praktičnost i sigurnost, najnovije funkcije konekcije te zabavniju i uvjerljiviju vožnju.

Rio je s više od 473.000 prodatih primjeraka širom svijeta Kijin najprodavaniji model u 2015. godini. Početak proizvodnje predviđen je krajem godine, dok ga kod nas i drugdje u Evropi očekujemo početkom 2017.

Kijina novinarska konferencija na Mondial de l’Automobile je 29. septembra u 14:45, Kijin izložbeni prostor nalazi se u dvorani 3 Paris Expo Porte de Versailles.

Kategorije: Auto sajam, Vijesti