Volkswagenove I.D. Vizzion – Potpuno autonomni model stiže u Ženevu!

Volkswagenove I.D. Vizzion – Potpuno autonomni model stiže u Ženevu!

Volkswagen nastavlja ofanzivu sa modelima budućnosti. Jedan od njih koji će biti sposoban za potpuno autonomnu vožnju bit će predstavljen početkom marta na sajmu automobila u Ženevi pod imenom I.D. Vizzion.

Volkswagenova porodica električnih modela još uvijek je u konceptnoj fazi, ali već ima tri predstavljena člana, I.D., I.D. Buzz i I.D. Crozz. Prvi od njih je klasični kompakt, svojevrsni električni Golf, I.D. Buzz vizija je električnog kombija, dok je I.D. Crozz pomodni crossover. Novi četvrti član zove se I.D. Vizzion i bit će predstavljen na sajmu automobila u Ženevi koji će se održati početkom narednog mjeseca.

I.D Vizzion električni je automobil koji je opremljen brojnim autonomnim tehnologijama. Njegova unutrašnjost nudi veliku količinu prostora jer nema klasični upravljač, kao ni papučice gasa i kočnice. Automobil prima naredbe od vozača glasom ili kretnjama ruke i sam započinje vožnju.

Automobil je dug 5,11 metara i pokreće motorni sklop snage 306 KS. Ovaj sklop čine dva elektro motora koji pokreću prednju i zadnju osovinu, a snagu crpe iz baterije kapaciteta 111 kWh. Doseg sa jednim punjenjem baterije trebao bi biti oko 665 kilometara.

Volkswagen najavljuje kako će do 2025. imati u ponudi više od 20 električnih automobila. I.D. na tržište stiže 2020. godine, a nakon njega dolaze I.D. Crozz i I.D. Buzz. Kada možemo očekivati ovakav Vizzion još nije poznato.

Kategorije: Auto sajam, Koncepti