Dvostruka pobjeda za Volvo Polestar Racing u STCC finalu

Dvostruka pobjeda za Volvo Polestar Racing u STCC finalu

Dvostruka pobjeda za Volvo Polestar Racing u STCC      finalu

Linus Ohlsson i Thed Björk ovogodišnju su STCC sezonu završili na najbolji mogući način za Volvo Polestar Racing – dvostrukom pobjedom u posljednjoj utrci voženoj na stazi Mantorp Park. Novokrunisani STCC šampion Björk, simbolično je pobijedio u posljednjoj utrci ove godine.

„Savršen kraj sjajne godine. Ova je sezona bila najbolja u mojoj karijeri. Veliko hvala svim članovima tima, a naročito mom inženjeru Janu Anderssonu“ – izjavio je Björk.

Linus Ohlsson ostvario je drugu pobjedu u ovogodišnjoj sezoni, nakon dominacije tokom prve utrke proteklog vikenda, od samog početka do samog kraja.

„Automobil je bio savršen u prvoj utrci i uspio sam održati prednost do kraja bez ikakvih problema. Jako sam zadovoljan postignutim rezultatom ove godine“ – izjavio je Ohlsson.

Robert Dahlgren morao se žestoko boriti u posljednoj utrci, a cilj je bio drugo mjesto u poretku vozača ispred Richarda Göranssona iz BMW-a. Peto mjesto u prvoj utrci i drugo u drugoj utrci bili su skoro dovoljni, jer se Dahgren na kraju ipak morao zadovoljiti trećim mjestom u poretku vozača, samo jedan bod iza Göranssona.

„Imao sam problema sa automobilom, a još sam pretrpio i udarac u stražnji dio vozila. Mjesto na pobjedničkom postolju u drugoj utrci je dobro, ali naravno htio sam bolji rezultat“ – izjavio je Dahlgren.

Dvostruka pobjeda za Volvo Polestar Racing u STCC      finalu-2

STCC finale je bilo zanimljivo i za Fredrika Ekbloma, koji je u prvoj utrci nakon žestoke borbe sa Dahlgrenom i Citroenovim vozačem Jocke Mangsom završio kao sjajan drugi, ali je zato u drugoj utrci nakon kontakta sa Göranssonom ostao u pijesku pored staze, što je rezultiralo i kaznom za BMW vozača.

„Jedina stvar za mene u finalu bila je ići naprijed bez obzira na sve, što sam i učinio. Prva je utrka bila dobra, ali sam nažalost stradao u drugoj utrci. Nisam zadovoljan sezonom, ali nesumnjivo sam dosta napredovao“ – rekao je Ekblom.

Princ Carl Philip Bernadotte sezonu je završio osvajanjem bodova u posljednjoj utrci, te svoj STCC debi zaključio pozitivno.

„Dobar kraj godine koja se može sumirati kao pozitivna. Načinili smo korake naprijed tokom čitave sezone i dosta sam naučio, tako da se radujem sljedećoj sezoni“ – izjavio je Princ Carl Philip Bernadotte.

STCC sezona 2013. godine rezultirala je vozačkom titulom za Theda Björka i konstruktorskom titulom za Volvo Polestar Racing, koji je pobijedio na 10 od 12 utrka i ostvario 24 od 36 podijumskih mjesta.

„Od 2005. godine smo konstantno jačali saradnju sa Polestarom, a taj se težak rad sada isplatio. STCC sezona 2014. godine je bez sumnje jedna od najboljih u istoriji Volva. Vozači i ljudstvo u timu su uradili sjajan posao ove godine i zaista je dobro završiti sezonu sa dvije uspješne utrke“ – izjavio je Derek Crabb, Motorsport direktor kompanije Volvo automobili.


		
						
								
Kategorije: Auto sport