Fiat se vraća u WRC šampionat

Fiat se vraća u WRC šampionat

Fiat je potvrdio da se vraća WRC šampionat, a ovu odluku potvrdio je šef Abartha, Paolo Gagliardi.

Paolo Gagliardi potvrdio je da Fiat planira ove godine predstaviti reli model pod oznakom 124 Spyder. Fiat bi za izradu reli automobila mogao iskoristiti kao bazu crossover 500X model. U tom slučaju, to bi bio odičan marketinški potez za italijanskog proizvođača, a naročito za najavljeni Abarth 500X model. Abarth je veoma cijenjen kada su reli automobili u pitanju jer je Fiat 131 Abarth je u periodu od 1977. do 1980. godine osvojio tri konstruktorske titule.

Datum povratka Fiata u WRC još nije objavljen, ali prema nekim špekulacijama to bi se moglo dogoditi 2017. godine, kada na snagu stupaju nova tehnička pravila. Tako će po novom tehničkom pravilniku snaga motora biti povećana sa sadašnjih 305 KS na 385 KS. Na svim automobilima biće poboljšana i aerodinamika. Uz sve promjene dolazi i smanjenje težine automobila za minimalno 25 kg.

WRC sezona 2017. mogla bi biti jedna od najzanimljivijih jer timovi poput Toyote i Citroëna već rade na razvoju svojih takmičarskih automobila prema novim pravilima. Svakako, tu ne treba nikako zaboraviti i aktuele šampione, Volkswagen, koji trenutno radi na pripremam za sezonu 2016., a uskoro će i oni sa Hyundaijem krenuti u razvoj automobila za sezonu 2017.

Kategorije: Auto sport