Fernando Alonso u novom pokušaju na trostruku krunu

Fernando Alonso u novom pokušaju na trostruku krunu

Dvostruki svjetski šampion Fernando Alonso pokušat će naredne godine da kompletira “trostruku krunu” auto-moto sporta. Tako će Španac po drugi put u karijeri učestvovati na legendarnoj utrci Indianapolis 500.

Alonso će na kraju ove sezone napustiti Formulu 1, a pored obaveza u Svjetskom šampionatu izdržljivosti sa Toyotom nije potvrdio nikakve planove za narednu godinu. To se promijenilo u subotu, kada je McLaren objavio da će ponovo napraviti izlet u Indicar zajedno sa Alonsom, kao što je slučaj bio 2017. Španac je vodio na toj utrci, prije nego što je zbog kvara morao odustati.

“Svima sam jasno stavio do znanja da želim da dođem do “trostruku krunu”. Imao sam nevjerovatno iskustvo u Indianapolisu 2017. godine i u srcu sam znao da moram da se vratim tamo ukoliko se ukaže prilika. Posebno mi je drago što ću to učiniti zajedno sa McLarenom. To je oduvijek bio moj prvi izbor ukoliko se tim odluči na takav korak, tako da sam presretan jer je dato zeleno svjetlo. To je teška utrka, borit ću se sa najboljima, tako da će to biti ogroman izazov”, istakao je Alonso.

McLaren je prošle godine učestvovao na Indiju 500 u saradnji sa Andreti autosportom, ali britanski tim nije dao više detalja o planovima, osim da će se tim zvati McLaren Racing.

“Trostruku krunu” auto-moto sporta čine pobjede na Velikoj nagradi Monaca, Indianapolisu 500 i 24 sata Le Mana. Jedini čovjek kojem je pošlo za rukom da je osvoji je Graham Hill, dok je Alonso trenutno pred posljednjim korakom. U Kneževini je slavio 2006. i 2007, dok je Le Mans pokorio ove godine.

Kategorije: Auto sport