Ford na Dakru

Ford s dva Ranger na sljedećem Dakru

ford ranger dakar 2014

Ford je najavio kako će na sljedećem reliju Dakar nastupiti sa dva južnoafrička Ranger modela koje je posebno pripremio Neil Woolridge Motorsport. Jedna od najtežih utrka na svijetu održat će se u januaru sljedeće godine u Južnoj Americi, a Ford će tamo dovesti svoja dva T6 Ranger 4×4 Double Cab vozila pogonjena 5.0-litrenim V8 motorima od 349 KS koji pri 4.100 okretaja u minuti razvijaju 560 Nm okretnog momenta.

Moćni automobili ujedno su i rastrošni te troše nevjerojatnih 90 litara goriva na 100 km u pješčanim uvjetima te 28 litara prilikom “normalne” vožnje. Opremljeni su kompozitnom karoserijom i 6-brzinskim Sadev sekvencijalnim mjenjačima uparenim sa pogonom na sve točkove, a koriste i neovisne prednje i stražnje ovjese, šipke protiv prevrtanja te 16 inčne Evocorse točkove sa Michelin gumama. Zaustavnu moć pružaju Brembo kočnice hlađene zrakom sprijeda i vodom straga. Svaki od modela težak je 1.974 kg i postiže krajnju brzinu od 170 km/h.

Prvu vozačku postavu sačinjavat će Lucio Alvarez i Ronnie Graue, a drugim automobilom upravljat će Chris Visser i Japie Badenhorst. 35. izdanje Dakra startat će u argentinskom Rosariu, a završit će u čileanskom Valparisou nakon 13 etapa dugih ukupno 8.500 km.

Kategorije: Auto sport