FIA dozvolila sezonski razvoj motora za sezonu 2016.

Mercedes F1 motor 2014

FIA dozvolila sezonski razvoj motora za sezonu 2016.

Proizvođači F1 motora sastali su se u Ženevi kako bi dogovorili promjenu pravila za sezonu 2016. po kojim bi FIA u narednoj sezoni dozvolila razvoj motora po sistemu tokena. Sastanku su prisustvovali predstavnici FIA-je, a ispred proizvođača motora Toto Wolff (Mercedes), Maurizio Arrivabene (Ferrari), Cyril Abiteboul (Renault) i Yasuhisa Arai (Honda). Uz predstavnike proizvođača motora bili su i njihovi glavni inženjeri.

Međunarodna automobilistička federacija ranije je isticala kako će pogonske jedinice za sezonu 2016. morati biti homologirane do kraja februara sljedeće godine, a Ferrari je prošle godine pronašao “rupu” u pravilniku po kojem su mogli razvijati motor do homologacije.

Nakon sastanka došlo se do dogovora u kojem proizvođači naredne sezone neće imati rok do kojeg moraju homologirati svoje motore te će u sezoni moći nadograđivati svoje motore što bi trebalo da doprinese zanimljivosti F1 prvenstva. Sezonski razvoj motora najviše bi trebao pogodovati Hondi i Renaultu koji u odnosu na Mercedes imaju zaostatke u “svjetlosnim godinama”, a za Ferrarijem nešto malo manje.

Također, proizvođači su dogovorili da će se ekipama ipak moći dodjeljivati više od jedne specifikacije motora sljedeće sezone, što znači da će timovi u 2016. imati pravo koristiti pogonske jedinice. Ovo pravilo moglo bi biti ključ spasa za Red Bull ili Toro Rosso koji za sad nemaju dobavljača motora, jer su Mercedes i Ferrari odbili da im isporuče motor za sezonu 2016., aktuelne specifikacije s kojom bi trebale nastupiti tvroničke ekipe.

Ipak, dogovori proizvođača motora moraju dobiti odobrenje nadležne komisije u F1, te potvrdu Svjetskog motorsportskog vijeća, a dobijanje dobijanje tih dozvola trebao bi biti samo formalnost.

Kategorije: Formula 1