Lotus predstavio novi bolid

Lotus E21

Lotus predstavio novi E21 bolid

Tim Lotusa prvi je predstavio novi bolid za sezonu 2013. Prve slike objavljene su iz sjedišta u Enstoneu, predstavljanje se novog E21 bolida moglo se pratiti putem Youtube kanala.

Prema viđenom bolid i dalje karakteriše stepenasti nos, iako je timovima dopušteno posebnim poklopcem sakriti “stepenicu”. Ipak, predpostavlja se da će se poklopac postaviti na testiranju novog bolida.  Prilikom predstavljanja novog bolida, vodeći ljudi Lotusovog tima dali su izjave.

“Mislim da se s pravom možemo nadati velikim stvarima. Napredak koji smo prošle godine ostvarili u odnosu na 2011. pokazao je za što smo sve sposobni.”, izjavio je direktor Lotusa Eric Boullier.

“Tome dodajte kontinuitet i potencijal naše vozačke postave i dobit ćete moćan koktel za nadolazeću sezonu. Polako se ostvaruje naš ambiciozni plan pretvaranja u jedan od vodećih F1 timova i sada to moramo potvrditi sa dobrim rezultatima i redovnim pojavljivanjima na pobjedničkom postolju. Enstone zna kako se osvajaju naslovi, no prošlo je neko vrijeme od posljednje pobjede, pa smo jako gladni novih uspjeha.”

Tehnički direktor tima James Allison nastavlja:

“Ovisno o ugla gledanja, neki dijelovi bolida su u potpunosti redizajnirani, dok smo u drugim područjima optimizirali najbolje aspekte dizajnerske filozofije koju koristimo već nekoliko sezona.”

“Prednje krilo je evolucija prijašnjih koncepata koje razvijamo od 2009., kad su prvi put predstavljena nova pravila, dok je položaj prednjeg i stražnjeg ovjesa značajno promijenjen zbog bolje aerodinamike. Razvijajući sistem stražnjeg krila pokušali smo zadržati zadovoljavajuću nivou stražnjeg potiska i istovremeno maksimalno iskoristiti potencijal DRS sistema.”

“E20 se pokazao kao vrlo djelotvoran trkaći bolid, a slična očekivanja imamo i od ovog novog bolida. Nastavili smo razvijati dizajnerske smjernice pokušavajući sastaviti efikasniji i brži bolid temeljen na prošlogodišnjim lekcijama i iskustvu. Odgovor na pitanje jesmo li uspjeli saznati ćemo tek nakon početka sezone.”

Kategorije: Formula 1