Otmar Szafnauer: FRIC sistem donosi 0,5 sekundi po krugu

Otmar Szafnauer Force India

Tehnički direktor Force Indije: FRIC sistem donosi 0,5 sekundi po krugu

Otmar Szafnauer, glavni operativni direktor Force Indije, vjeruje da kompleksni FRIC sistem poput onog koji koristi ekipa Mercedesa može dati prednost veću od pola sekunde po krugu. Zbog toga je mišljenja da će manji timovi koji imaju pojednostavljenu verziju ili ga uopšte nemaju, podržati hitnu zabranu jer bi im to moglo omogućiti priključak za timovima koje se nalaze ispred njih.

“To može napraviti značajnu razliku, pola sekunde po krugu ako ne i više, ovisno o tome jeste li cijeli bolid preko zime razvijali oko toga. Ako je to slučaj, tada je razlika velika. To varira od tima do tima, o tome koliko brzo ste ga razvili. Nekim ekipama može značiti više.”

Što se tiče Force Indije i zabrane FRIC-a, Otmar kaže da bi tim podržao većinu, ali ne vjeruje da će se postići dogovor o odgodi zabrane do 2015.

“Učinit ćemo što većina želi. Ali ne radi se o većini već o jednoglasnosti. Mislim da je vjerovatnoća jednoglasnog sporazuma jednaka nuli. Bit će oni koji će htjeti zabranu, ako FIA misli da bi to trebalo biti zabranjeno.”

Upitan koje je mišljenje njegove momčadi o FRIC-u i njegovoj zabrani, odgovorio je: “Ovisi o tome koristimo li ga ili ne.”

Kategorije: Formula 1