Prije 24 godine zauvijek je otišao Ayrton Senna

Prije 24 godine zauvijek je otišao Ayrton Senna

Na današnji dan prije 24 godine svijet automobilizma je ostao bez velikana Formule 1 – Ayrtona Senne.

Prije 24 godine 1. maj kalendarski je padao u nedjelju, a tog vikenda vozila se Velika nagrada San Marina, na stazi Imola. Bila je to prva sezona Ayrtona Senne u bolidu Williamsa sa kojim je namjeravao osvojiti još jednu titulu.

Crni vikend u Imoli počeo je već u subotu kada je na kvalifikacijama život izgubio austrijski vozač Roland Ratzenberger. Svijet automobilizma još je bio u šoku od pogibije Austrijanca, ne sluteći da će u nedelju na istoj stazi poginuti i veliki Ayrton Senna.

U sedmom krugu utrke, nakon što se povukao sigurnosni automobil, Sennin bolid je u zavoju Tamburello izletio sa trkaće linije pri brzini od 310 km/h i udario betonski zid. Telemetrija prikazuje da je izletio sa staze pri 310 kilometara na sat, te da je kočenjem bio u mogućnosti spustiti brzinu na 218 kilometara na sat. Nakon udara u zid Senna je ostao nepomičan u kokpitu.

Prošlo je dosta vremena prije nego što su medicinske ekipe stigle u pomoć. Helikopter iznad staze je snimao kako doktori pomažu Senni, tako da je snimka viđena u cijelom svijetu. Senna je sa teškim povredama glave helikopterom hitno prebačen u bolnicu gdje je zvanično konstatovana smrt.

U bolnici je otkriveno da je Senna u rukavu imao malu austrijsku zastavu. Očekivao je pobjedu na stazi u Imoli koju je htio posvetiti Rolandu Ratzenberger.

Kategorije: Formula 1