Red Bull predstavio bolid RB8

Red Bull predstavio bolid RB8

Red Bull Racing F1 tim predstavio je novi bolid RB8. Red Bull Racing na svojoj internet stranici objavio je skicu novog Bolida RB8, sa kojim će pokušati odbraniti titulu prvaka. Objavljene fotografije su samo ilustracija novog bolida, dok detalji nisu prikazani kako bi ostali u tajnosti do posljednjeg momenta.

Prema objavljenim slikama novi RB8 dosta je sličan prethodniku, ali postoji vidljiva razlika između RB7 i RB8. Za RB8 u ovom trenutku može se raći da je evolucija starog RB7, ali treba sačekati da RB8 dođe na testno trkalište gdje bi trebali dobiti jasniju sliku kako će izgledati RB8.

Promjene su vidljie na nosu bodilda koji sada stepenast, kao i kod Ferraria i Saubera, te na ispušnom sistemu. RB8 sad ima klasični difuzor i to je najveća promjena kod Red Bulla. RB8 na nosu ima dva otvora za koje nije definisano čemu služe, pa je taj dio ostavljen segmentu nagađanja.

Genijalni aerodinamičar Adrian Newy frustriran je FIA-inim zabranama u segmentu aerodinamike za sezonu 2012. Nova pravila za 2012. godinu natjerala su Red Bull da gotovo sva stečena iskustva iz 2011. godine i razvijenu tehnologiju odbace i krenu “od nule”. Adrian je izjavio da on voli promjene pravila, ali da se ne slaže sa zabranama. On tvrdi da zabrane neće donijeti nove prilike i mogućnosti, te da je zatvaranje vrata.

Prema izjavama Adriana Newya RB8 je potpuno novi koncept od prošlogodišnjeg RB7. Promjene su najviše zahvatile zadnji dio bolida. Jedna od ključnih stvari je odignutost zadnjeg dijela bolida. Ispušni sistem iz 2011. godine omogućavao je da RB7 bude visoko podignut u zadnjem dijelu, a pošto je prošlogodišnji blown ispušni sistem zabranjen, taj koncept je u potpunosti odbačen. Ovo je korak unatrag i bit će teško zadržati takvu visinu bolida. U 2012. godinu Red Bull ulazi bez dvije značajne komponente koje su dovili gotovo do savršenstva, a to su: dvostruki zadnji difuzor i blown ispšni sistem

Branioc titule Sebastian Vettel smatra da će zbog promjene tehničkih pravila Red Bull izgubiti prošlogodišnju dominaciju, ali da bez obzira na sve očekuje borbu u kojoj će pobjediti sa RB8.

Kategorije: Formula 1