Sauber blizu prelaska na Hondine motore 2018.

Sauber blizu prelaska na Hondine motore 2018.

Nakon što je Honda potvrdila da je u pregovorima sa još jednim timom, prema posljednjim informacijama ekipa Saubera blizu je prelaska na Hondine motore iduće sezone, prenose Autosport i Motorsport.

Sauber ove sezone koristi prošlogodišnju specifikaciju Ferrarijeve pogonske jedinice s kojom se ne mogu baš pohvaliti kada su u pitanju performanse. Također, Ferrarijeva pogonska jedinica nije ni jeftina pa bi Sauber vrlo rado od narodne sezone koristio Hondinu pogonsku jedinicu za koju je zainteresovan već od 2015. godine.

Iako Hondina pogonska jedinica nema pouzdanost ni dobre performanse, nakon ukidanja sistema tokena Honda bi do kraja sezone trebala smanjiti zaostatak za vodećim proizvođačima. Osim toga, Strateška grupa razmotrit će plan kojim bi se trebalo pomoći Hondi da smanji zaostatak za najjačim motorima Mercedesa i Ferrarija što je dio godinu dana staroga dogovora o konvergenciji performansi, ali da bi se te mjere primijenile 2017. potrebna je jednoglasna suglasnost svih timova.

Prvobitni dogovor između Honde i Saubera blokirao je Ron Dennis koji je stavio veto na mogućnost da Honda svoje motore isporuči još nekom timu osim McLarena, ali situacija se promijenila sa dolaskom Zaka Browna na čelo McLarena. U ovoj situaciji Hondi je potrebno što više motora na stazi kako bi ubrzali razvoj.

McLarenov trkaći direktor Eric Boullier prošle sedmice je priznao da bi više timova pomoglo Hondi da ubrza razvoj svoje pogonske jedinice.

“Mislim da bi u ovom slučaju to bilo bolje. Više timova i više motora bilo bi bolje, ali postoji i cijena toga, a to je trošenje više resursa kako bi se izgradilo više motora. Šta se dogodi, dogodi, ali mi smo partneri i u nekom trenutku će biti govora o pitanju drugog tima i mislim da bismo to trebali poduprijeti.”

Kategorije: Formula 1