Sebastian Vettel na kraju sezone odlazi iz Red Bulla

Formula 1

Zvanično: Sebastian Vettel na kraju sezone odlazi iz Red Bulla

Nakon posljednjih špekulacija o mogućim vozačkim transferima, jedna od njih sada je i zvanično potvrđena.

Iako se očekivalo da će Fernando Alonso prvi objaviti planove za svoju budućnost, to je ipak prvi napravio Sebastian Vettel. On će na kraju sezone napustiti tim Red Bulla sa kojim je osvojio četiri titule šampiona, a karijeru će vjerovatno nastaviti u Ferrariju. Prije toga, očekuje se da Fernando Alonso napusti Ferrari i ode u McLaren, kako bi ostalo upranžnjeno vozačko mjesto u ekipi iz Maranela. Ili će Vettel završiti u McLarenu, što je manje vjerovatno…

“Sebastian Vettel nam je rekao da namjerava otići iz Infiniti Red Bull Racinga na kraju ove sezone. Želimo mu se toplo zahvaliti za nevjerojatnu ulogu koju je posljednjih šest godina igrao u Red Bullu. Otkad je došao u tim 2009., s nama je osvojio 38 pobjeda, 44 najbolje startne pozicije i osam svjetskih prvenstava – četiri vozačka i četiri konstruktorska. Ako se uključi i njegov uspjeh s Red Bullovom drugom timova, Toro Rossom, radi se o 39 pobjeda i 45 najboljih startnih pozicija.

Dok želimo Sebastianu sve najbolje u idućem dijelu njegove karijere, također s uzbuđenjem gledamo prema budućnosti, s obzirom da se oslobodilo mjesto za novu generaciju Red Bullovih vozača. Juniorski program Red Bulla je u bliskoj prošlosti stvorio nekoliko dokazanih talenata, što uključuje Sebastiana Vettela i Daniela Ricciarda, koji je u bolidu RB10 bio izvrstan i u svojoj prvoj sezoni u timu je postao trostruki pobjednik utrke Formule 1. Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo da će se Danielu u timu za sezonu 2015. pridružiti još jedna uzlazeća zvijezda iz Juniorskog Programa, Daniil Kvjat.”

red bull vettel sepang 2014 race

Povdom odlaska iz Red Bulla oglasio se i sam Sebastian Vettel

“Nakon 15 vrlo uspješnih i zadovoljavajućih godina s Red Bullom, odlučio sam na kraju ove godine napustiti Red Bull. Naravno da se radi o velikom koraku i teško je napraviti takvu odluku. Prilika voziti u Formuli 1, prva pobjeda s Toro Rossom, četiri svjetska prvenstva s Red Bullom i mnoge ostale divne uspomene su vezale Red Bull i mene u neku vrstu porodice. Ta vremena nam niko ne može uzeti.

Sada sam odlučio napraviti idući korak u svojoj karijeri, ali bi htio još jednom mnogo zahvaliti Dietrichu Mateschitzu, dr. Helmutu Marku, Christianu Horneru, cijeloj porodici Red Bulla, Infiniti Red Bull Racingu i Scuderiji Toro Rosso. Želim zahvaliti svima u Red Bullu što su vjerovali u mene te za povjerenje i podršku zadnjih godina. Što se tiče mojih budućih planova, vrlo brzo će biti objavljeni.”

Kategorije: Formula 1