Testiranje u Jerezu 2015: Raikkonen najbrži na posljednjen, četvrtom danu testiranja!

Formula 1

Testiranje u Jerezu 2015: Raikkonen najbrži na posljednjen, četvrtom danu testiranja!

Kimi Raikkonen postavio je najbrže vrijeme na posljednjem, četvrtom danu predsezonskih testiranja u Jerezu.

Vozač Ferrarija većinu dana imao je najbrže vrijeme, a svoj najbrži krug odvezao je na mekanim gumama te tako iza sebe ostavio Marcusa Ericssona u Sauberu koji je kasnio od Finca više od jedne sekune. Ferrari je završio test u Jerezu na najbolji mogući način te pokazao da ide u pravom smijeru razvoja novog bolida. Iako se nije očekivao tako veliki napredak tima iz Maranela, Sebastian Vettel bio najbrži na prva dva dana, a samo Nasr je u Sauberu trećeg dana testiranja uspio biti brži od Ferrarija. Ono što ohrabruje Ferrari jest činjenica da Sauber koristi upravo njihov motor.

Lewis Hamilton, Mercedes, Circuito de Jerez, 2015

Aktuelni šampioni, ekipa Mercedesa i Lews Hamilton tvrde da su zadovoljni testom u Jerezu, a Hamilton je na posljednjem danu testiranja postavio treće najbrže vrijeme ali i odvezao najviše krugova za taj dan, njih 117, a svoje najbrže vrijeme postavio je na srednje tvrdim gumama.

Max Verstappen, Toro Rosso, Circuito de Jerez, 2015

Četvrto vrijeme dana postavio je Max Verstappen u Toro Rossu, a kao peti završio je Felipe Massa u Williamsu. Šesto vrijeme postavio je Romain Grosjean koji je prvi put isprobao novi Lotus E23, ali je zbog problema sa pogonskom jedinicom test završio ranije od planiranog.

Romain Grosjean, Lotus, Circuito de Jerez, 2015

Problemi za ekipe Red Bulla i McLaren Honde nastavili su se i na posljednjem danu testiranja u Jerezu. Daniil Kvjat svojim najboljim vremenom zauzeo je tek sedmo mjesto, a nisu ga zaobišli ni tehnički problemi na novom bolidu. Red Bull RB11 imao je problem sa ERS sistemom zbog kojeg je Kvjat sa staze izotao tri i po sata.

Daniil Kvjat Red Bull Jerez test 2015

Od svih ekipa koje su testirale u Jerezu, McLaren Honda najviše je imala tehničkih problema i najanje su odvezli krugova. Tako je Jenson Button imao najsporije vrijeme na posljednjem danu testiranja, a odvezao je samo 35 krugova. Ipak, gledajući prva dva testna dana, kada su jedva “skupili” 6 krugova, ovo se čini kao veliki uspijeh. Tokom četverodnevnog testiranja McLaren Hondu stalno su pratili tehnički problemi, pa je novi MP4-30 bolid ranije završio test na četvrtom danu zbog problema sa pumpom za dovod goriva.

Jenson Button McLaren Jerez Test 2015_4day

Naredni test vozi se također u Španiji na stazi Circuit de Barcelona-Catalunya u Barceloni od 19. do 22. februara.

Pregled najbržih vremena na četvrtom danu testiranja  Jerezu:
 1. Kimi Raikkonen    Ferrari       1:20.841 106 krugova
 2. Marcus Ericsson   Sauber Ferrari   1:22.019 112 krugova
 3. Lewis Hamilton    Mercedes      1:22.172 117 krugova
 4. Max Verstappen    Toro Rosso Renault 1:22.553  97 krugova
 5. Felipe Massa     Williams Mercedes  1:23.116  73 kruga
 6. Romain Grosjean   Lotus Mercedes   1:23.802  53 kruga
 7. Daniil Kvjat     Red Bull Renault  1:23.975  64 kruga
 8. Jenson Button    McLaren Honda    1:27.660  35 krugova
Kategorije: Formula 1