Zabranjen reaktivni ovjes

FIA zabranila reaktivni ovjes

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) u petak navečer obijavila je odluku da je za sezonu 2012. zabranjen reaktivni ovjes!

Već je poznato da je aktivni ovjesi u Formuli 1 zabranjeni već dvadeset godina. Kada je riječ o reaktivnom ovjesu, radi se o automackom mehaničkom sklopu koji reagiraju na sile pri kočenjima a njegov zadatak je da održi visinu prednjeg dijela bolida koji bi uz klasičan ovjes počeo ponirati.

Ova odluka nebi bila kontraverzna da prije nekoliko dana FIA nije dala zeleno sviejtlo Ferrariu i Lotusu za upotrebnu na novim bolidima. Ova dva tima su pioniri u razvoju reaktivnog ovjesa. Još uvijek nije poznato na kojim osnovama je FIA zabranila ovaj sistem.

Ono što je još zanimljivje jeste da je Lotus dobio zeleno svijetlo od FIA-e za ovaj sistem u 2010. godini, a trkaću verziju su isporbali na posljednjoj utrci 2011. godine u Abu Dhabiu. Ako je FIA imala neki sumnji po pitanju ovog sistema onda je to trebala ispitati još krajem protekle 2011. jer su ovako napravili veliku štetu timovima koji su ovaj sistem predvidili i ugradili u svoj sistem, ponajprije Lotusu ali Ferrariu.

Vjerovatno da su suparnički timovi uvjerili FIA-u da reaktivni sistem nije po propisu. Gledajući sa strane može se reći da su i upravu, al FIA je isključivo kriva za ovakvu situaciju.

Tako će Lotus i Ferrari biti primorani da prave radikalne promjene na svojim bolidima u vrlo kratkom vremenu, gotovo pred sama predstavljanja. Ovo za njih veliki udarac i vrlo nepravedan! FIA nastavlja donositi kontraverzne odluke čime narušava svoj kredibilitet.

Kategorije: Formula 1