Nissan obustavlja WEC program i povlači GT-R LM Nismo automobil

Nissan GT-R LM Nismo Le Mans test 2015

Nissan obustavlja WEC program i povlači GT-R LM Nismo automobil

Nissan je tokom WEC sezone 2015. u LMP1 klasi nastupio sa revolucionarnim GT-R LM Nismo modelom u kojeg je polagao velike nade. Ipak, japanski proizvođač nije ostvario zacrtane ciljeve, pa se morao zadovoljiti “skromnim” rezultatima. Posebno loše rezultate ostvario je na prestižnoj utrci 24 sata Le Mansa.

Ljubitelji WEC šampionata očekivali su da će Nissan napredovati u razvoju svog bolida za sljedeću sezonu, ali japanci su donijeli odluku da se povuku LMP1 kategorije.

Nissanov GT-R LM Nismo bolid ima radikalnu koncepciju u kojoj je motor i mjenjač naprijed, a pogon je na prednjim točkovima. Ovaj koncept nije se pokazao efikasnim, a daljnji razvoj nije donio željeni napredak. Ograničeni napredak potvrđen je i na predsezonskim testiranjima što je presudilo u donošenju odluke o povlačenju.

Nissanov LMP1 bolid ima odlučnu aerodinamiku i može ostvariti velike maksimalne brzine na pravcima, ali ima dosta problema sa podupravljanje u prolascima kroz zavoje. Tokom sezone 2015. pouzdanost bolida nije bila jača strana pa se na kraju došlo do zaključka da ovaj koncept treba povući iz daljnjeg natjecanja.

Nissan GT-R LM Nismo 02

Kategorije: Auto sport, Vijesti