Pobjeda Jana Kopeckýog na Jänner rallyu

Pobjeda Jana Kopeckýog na Jänner rallyu

Jan Kopecký - Janner Rally 2013

Otvaranje ovogodišnjeg ERC Jänner Rallya donijelo je fantastičnu borbu između Jana Kopeckýog (Škoda) i Bryana Bouffiera (Peugeot). U foto-finišu ipak je slavio Jan Kopecký koji je fantastičnom vožnjom dostigao zaostatak i pobjedio sa prednošžu od pola sekunde.

Jan Kopecký na početku vrlo zahjtevnog Jänner rallya (Austria) napravio je 20 sekundi prednosti pa se činilo kako će do kraja rallya samo braniti stečenu prednost. Ipak, složenost austrijskog rellya pokazala se umalo kobnim za Jana Kopeckýog koji je zbog probušene gume izgubio svu prednost i pao tek na treće mjesto.

Kako se u početku činilo da će čeh pobjediti, tako se nakon probušene gume činilo da čeh ima samo teoretske šanse za pobjedu. Jan Kopecký nije se predao već je krenuo u žestoku borbu sa vremenom. Na posljednji brzinski ispit krenuo sa 10 sekundi zaostatka koje je morao nadoknaditi na dionici u dužini od 25 km. Nakon fantastične vožnje to mu je i pošlo za rukom, te je slavio sa pola sekunde prednosti.

Nakon utrke Jan Kopecký je izjavio: “Nisam prestao da vjerujem u pobjedu, ako prestanete da vjerujete nikada nećete ništa postići. Hvala Bryanu na nevjerovatnoj borbi i timu na savršenom automobilu.”

Njegov glavni konkurent sa ovog rallya Bryan Bouffier izjavio je: “Uslovi na ovom reliju su bili izuzetno teški, jedni od najtežih u mojoj karijeri. Rezultatski nemam šta previše da komentarišem, zadovoljan sam tempom na rallyu na kome do sada nisam učestvovao”.

Treće mjesto pripalo je Raimundu Baumschlageru, koji vozi takođe u Škodi.


ERC Jänner Rallya 1/2


ERC Jänner Rallya 2/2

Kategorije: IRC Rally