WRC Rally Sweden 2014: Latvala s VW Polom dobio reli

WRC

WRC Rally Sweden 2014: Latvala s VW Polom dobio reli

Jari Matti Latvala treći put je pobijedio na švedskom reliju, a ove godine bio bolji od timskog kolege iz Volkswagena Andreasa Mikkelsena. Latvala je bio brži od Mikkelsena za 53,6 sekunde, dok je Mikkelsen u dva navrata vodio utrku u sniježnim šumama Švedske i Norveške. Ipak na kraju se morao zadovoljiti drugim mjestom, što mu je prvi podiji u WRC karijeri. Treće mjesto zauzeo je Mads Ostberg u Citroenu koji je kroz cilj prošao 5,9 sekundi iza Mikkelsena što mu je bio četvrti put za redom da se našao na podiju u zimskoj utrci sezone.

Tokom švedskog relija aktulani prvak Sebastien Ogier, Mikkelsen i Latvala dominirali su prvom dijelom relija, ali aktuelni prvak Ogier imao je izlijetanje sa staze pa je zaostao više od 4 minute. Nakon toga Mikkelsen je preuzeo vodstvo, ali nešto kasnije i on je imao izlijetanje pa je vodstvo preuzeo Latvala.

Latvala i Mikkelsen vodili su žestoku borbu za prvu poziciju, a u jednom trenutku izmjeren je najmanji razmak od 3,6 sekundi. Tokom borbe Mikkelsen je imao drugo izlijetanje sa staze što je bilo presudno u ovoj brobi pa je Latvala iskoristio priliku i završio kao prvi.

Sljedeća utrka WRC prvenstva vozi se u Meksiku od 6. do 9. marta.

Kategorije: WRC Rally