BiH premijera: Kia pro_cee'd i cee'd_SW

BiH premijera: Kia pro_cee'd i cee'd_SW

Kia_pro_Ceed

BiH premijera: Kia pro_cee'd i cee'd_SW

Nakon pariške premijere Kia je predstavila na BiH tržištu dva nova modela, novi Pro_cee'd i Sportswagon.

U organizaciji Kia Motors Adria Group upriličila je promocija novih Kijinih aduta za BH novinare. Prisutnim novinarima obratio se gospodin Azer šarić PR Marketing menadžer te tom prilikom predstavio Kijine novitete.

Novi pro_cee’d

Treći član porodice cee’d – novi pro_cee’d, koji je premijerno predstavljen u septembru na pariškom salonu automobila, stigao je u prodajne salone širom Evrope i BiH. Novi pro_cee’d se pored svih aduta naslijeđenih od hathbacka i karavana može pohvaliti i sasvim novim, sportskim izgledom, koji ga je još u prošlom izdanju učinio tako posebnim. Novi pro_cee’d kupcima nudi identičan izbor motora, mjenjača i opreme kao hatchback i karavan. Na raspolaganju su 2 benzinska (1.4 MPI, 1.6 GDI) i 2 dizelska (1.4 WGT, 1.6 VGT) motora snage od 90 do 135 KS (66 do 99 kW).

Svojom dužinom 4.310 mm, širinom 1.780 mm i međuosovinskim razmakom od 2.650 mm pro_cee'd je jednak 5-vratnom bratu, dok je vizuelno bitno drugačiji.Krovna linija novog pro_cee’da niža je 40 mm, B stub je pomjeren unazad za 220 mm, bočne ploče iza B stuba su nove, kao i bočni prozori, C stub, zadnji dio, kućište zadnjih svjetala i zadnji branik. Kako bi se novi pro_cee’d još više razlikovao od ostala dva cee’da na raspolaganju će imati 6 posebnih boja karoserije.

U zavisnosti od opremljenosti modela pri vanjskom izgledu prvo primijećujemo jedinstvenu tamnu hromiranu masku, LED dnevna svjetla, LED zadnja svjetla i novu kolekciju atraktivnih aluminijskih felgi. Premium dodaci između ostalog uključuju kožni tapacirung, armaturnu i centralnu konzolu premazanu crnim piano lakom, aluminijske pedale itd. Moguće je naručiti i grijana i električno složiva bočna ogledala sa osvjetljavanjem okoline vozila prilikom približavanja zaključanom vozilu.

Cijene novog pro_cee'da startaju već od 26.490 KM koliko treba izdvojiti za bazni model pokretan 1.4-litrenim benzincem sa 100 KS i LX Fun paketom opreme pa do 43.490 KM koliko je potrebno izdvojiti za top model pokretan 1.6-litrenim CRDi dizelom sa 128 KS i EX Maxx paketom opreme.

Detaljan cjenovnik novog pro_cee'da možete pogledati OVDJE.

Od predstavljanja 2007. godine pro_cee’d je našao više od 55.000 kupaca širom Evrope, što je predstavljalo 12% ukupne cee’dove prodaje. Kia se takođe priprema i za proizvodnju prvih sportskih modela (3-vratni pro_cee’d GT i 5-vratni cee’d GT), koje će pokretati 1.6 GDI benzinskim turbo motor.Proizvodnja, koja će takođe teći u Slovačkoj fabrici, jednoj od najmodernijih automobilskih fabrika na svijetu, predviđena je sredinom maja.

Novi pro_cee'd, kao i svi Kijini modeli, na evropsko tržište dolazi s fabričkom 7-godišnjom garancijom odnosno do 150.000 pređenih kilometara. Garancija u prve tri godine važi za neograničen broj pređenih kilometara. Garancija vrijedi za cijelo vozilo, nije vezana na prvog vlasnika i prenosiva je na sve buduće kupce. Na taj način Kia ostaje brend s najdužom garancijom, ne samo u našoj zemlji, nego i u cijeloj Evropi.

Kia je jedini proizvođač vozila sa sedmogodišnjom garancijom, a time, osim garancije na kvalitet, svojim strankama garantuje i očuvanje vrijednosti vozila. Sve varijante cee'da dolaze iz Kijine fabrike u slovačkom gradu Žilina. Proizvodni kapacitet fabrike, koja se može pohvaliti s 300 robota, je 300.000 vozila godišnje, a zapošljava 3900 ljudi koji od januara 2012. godine rade u tri smjene.

cee’d_SportsWagon

Nakon vrlo uspješnog početka prodaje druge generacije cee'da, tu je sada i njegova karavanska inačica s oznakom Sportswagon.

Izgled novog člana porodice cee'd potpisuje njemački automobilski guru Peter Schreyer čiji se rad može uporediti s brušenjem dijamanata. Ravnodušje je nemoguće što potvrđuju brojna međunarodna priznanja i dizajnerske nagrade koje je Schreyer osvojio: red dot award, Designpreis der Bundesrepublik Deutschland i iF product design award. Linije Sportswagona su aerodinamične, fluidne, profinjene i snažne. Navedeno najviše vrijedi za prednji dio s atraktivnom maskom i snažan zadnji dio sa širokim ramenima.

Uz sve to, model se ponosi jednim od najvećih prtljažnika u svom segmentu. Ima mjesta za sve što vam je potrebno! Do visine bočnih stakala prtljažnik s dvostrukim dnom mjeri 528 litara ili 148 litara više od 5-vratnog cee'da. Još se više prostora može koristiti kada se složi zadnja klupa. Sportswagon se lako pretvara u »rupu bez dna« sa 1.642 litra prtljažnog prostora. Tome slijedi mnoštvo funkcionalnih dodataka. Za korištenje manjeg hladnjaka ili nečeg sličnog tu je 12-voltna električna utičnica, a manji predmeti se mogu odložiti u jedan od brojnih pretinaca. Rolo i vodilice za osiguravanje prtljage dolaze u serijskoj opremi.

Kia Ceed_SW

Kvalitetni materijali i ergonomija koja stvara osjećaj udobne domaće atmosfere. Udobnost se nastavlja obručem upravljača podesivim po visini i dubini i električno pomičnim vozačevim sjedištem sa dvije funkcije. Dodatnu mjeru udobnosti donose električno grijan obruč upravljača i grijana sjedišta vozača i suvozača što je idealan dodatak tokom hladnih zimskih dana, uz mogućnost odabira tri stepena jačine grijanja. Kupac može birati između ručnog i automatskog dvozonskog klima uređaja. Zahvaljujući najnovijim tehnologijama korištenim u oba klima uređaja, potrošnja goriva ostaje ekonomična. Sportswagon se ističe središnjom pločom s TFT LCD zaslonom i priručnim putnim računarom te elektronskom parkirnom kočnicom. Putni računar je opremljen s prikazom sugestije optimalne brzine za sigurniju vožnju i može se odabrati veličina prikaza podataka.

Za jednostavnije i sigurnije parkiranje tu je inteligentni sistem automatskog parkiranja pomoću kojeg se možete parkirati čak i ako je parkirno mjesto samo 100 cm duže od vozila. Sistem prepoznaje parkirno mjesto, pomiče obruč upravljača i ocjenjuje udaljenost prednjeg i zadnjeg dijela automobila od bližih rubova – vozač dodaje gas i bira brzinu. Sljedeći dokaz o izvanrednoj tehnologiji je napredni sistem upozorenja za prelazak u drugu prometnu traku LDWS smanjuje mogućnost nezgode kada je vozač umoran ili dekoncentrisan. Kamera nadzire položaj vozila u odnosu na cestu i zvučnim alarmom i vizualnim prikazom upozorava vozača na njegovo prelaženje vozne trake. Sistem djeluje pri brzini iznad 60 km/h. cee’d Sportswagon također nadzire tlak zraka u pneumaticima te upozorava vozača ako tlak padne ispod preporučenog. Upozoravajući sistem povećava sigurnost i omogućava nižu potrošnju goriva.

Atributi se nastavljaju s motornim izvedbama iz Kijinog razvojnog centra u njemačkom Rüsselsheimu. Ljubitelje dizela oduševljava 1,6-litarski 4-cilindraš snage 80 kW (110 KS) ili 94 kW (128 KS) i 260 Nm okretnog momenta i tiši 1,4-litarski 4-cilindraš sa 66 kW (90 KS) i 220 Nm okretnog momenta. Sva tri motora ističu se niskom potrošnjom! Najsnažniji dizel troši samo 4,3 litra na 100 km u izvedbi EcoDynamics pa je njegova prosječna potrošnja za decilitar niža. Za ljubitelje benzinskih motora u ponudi su 1,4-litarski i 1,6- litarski motori. Manji motor snage 73 kW (100 KS) opremljen je promjenjivim upravljanjem ventila CVVT. Njegov 1,6-litarski srodnik to nadograđuje neposrednim ubrizgavanjem goriva GDI, 99 kW (135 KS) i prosječnom potrošnjom od samo 5,9 l/100 km. Sve cee'dove motore prate 6-stepeni ručni mjenjači. Najveći sladokusci mogu odabrati sekvencionalni mjenjač DCT s dva kvačila.

Sportswagon nudi mnogo u smislu opreme i sigurnosti. Bogatom i raznovrsnom opremom podsjeća na kameleona koji se u potpunosti prilagođava potrošačevim potrebama i željama. Izbor uključuje brojne opcije tkanina u unutrašnjosti, različite ukrasne elemente i nebrojene dodatke koji dokazuju kako novi Sportwagon ponovno piše mjerila direktnoj i indirektnoj konkurenciji.

Detaljan cjenovnik novog modela cee'd_SW možete pogledati OVDJE.

 

Kategorije: Automobili