Audi e-Tron GT Concept – Ubica Tesla S modela!

Audi e-Tron GT Concept – Ubica Tesla S modela!

Audi je u Los Angelesu predstavio novi električni model pod oznakom GT koncept koji je direktni konkurent Tesla S modelu. Sa modelima e-tron SUV i e-tron GT koncept, Audi zvanično kreće u novu eru svoje historije.

Novi Audi e-tron GT predstavljen je u Los Angelesu sa kojim njemački proizvođač direktno konkuriše američkoj Tesli. Iako je e-tron GT predstavljen u konceptnom izdanju jasno je da se radi o modelu koji je gotovo spreman za produkcijsku proizvodnju. Početak zvanične proizvodnje trebao bi započeti 2020. godine.

Audi e-tron GT napravljen je na istoj platformi kao i budući Porsche Taycan sa kojim dijeli 60 posto dijelova. Električni motor ima snagu od 590 KS i okretni moment od oko 900 Nm. Ako pogledamo trenutnu situaciju performansi Audi modela, onda je jasno da će budući e-tron GT biti snažniji i potentniji od R8 V10 modela. Ubrzanje od 0 do 100 trajat će svega 3,5 sekundi što je impresivno.

Baterija je vrlo važna, a ona u GT konceptu ima kapacitet od 96 kWh. Uz to ima mogućnost brzog punjenja od 350 kW što znači da se do 80 posto kapaciteta napuni za svega 15 ili 20 minuta.

Pogon ima i vektorisanje momenta pa će novi GT skretati uz pomoć raspodjele okretnog momenta na točkovima koji mu u tome pomažu kako bi ostvario brže i sigurnije prolaske zavojima.

Audi e-tron GT koncept ima atraktivan i prepoznatljiv dizajn za njemačku marku. Vrlo je agresivan i upadljiv kako i priliči automobilu sa ovakvim performansama. Konceptni model postavljen je na 22 inčne točkove koji imaju samo centralni šaraf.

Unutrašnjost je revolucionarna po korištenim materijalima. Kontrolna ploča prekrivena je posebnom sintetičkom kožom, a sjedišta su napravljena od recikliranih vlakana. Zanimljivi su i detalji poput tepiha, koji su izrađeni od starih ribarskih mreža.

Kontrolna ploča sa svojim digitalnim instrumentima podsjeća na nove Audi modele, poput A6, A7 i A8, iako bi u e-tron GT-u centralni dio trebao biti više posvećen vozaču.

 

Kategorije: Koncepti