Volvo Concept Coupe – Sljedeća generacija legendarnog P1800

Volvo Concept Coupe_

Volvo Concept Coupe – Sljedeća generacija legendarnog P1800

Inspirisan savremenim progresivnim skandinavskim životnim stilom i dizajnom, kao i legendarnim elementima iz prošlosti, novi elegantni Volvo Concept Coupe je prvi od tri konceptna automobila, koji otkrivaju dizajnerske mogućnosti koje nudi nova SPA podesiva arhitektura.

Nakon više od godinu dana iščekivanja, prvi dizajnerski uradak novog starijeg potpredsjednika dizajna, Thomasa Ingenlatha, pokazuje kako dizajn unosi emocije u Volvo vozila i najavljuje novu generaciju Volvo modela, koja starta 2014. godine sa novom generacijom modela XC90.

„Volvo Concept Coupe nije futuristički automobil snova. Dizajniran je da demonstrira mogućnosti naše nove arhitekture: pouzdan stav, skladne proporcije i naglašene dizajnerske detalje. Iako je nadolazeći XC90 u potpunosti drugačiji automobil, kada se pojavi sljedeće godine, odmah ćete primjetiti vezu sa tek predstavljenim konceptom“ – izjavio je Thomas Ingenlath.

SPA podesiva platforma, oslobađa Volvo dizajnere i inženjere ograničenja prethodnih zajedničkih multibrand platformi.

„Novi Volvo Concept Coupe, otkriva kako bismo mogli oblikovati naše buduće automobile. Oslobođen površnog uzbuđenja drugih brendova, dodali smo emotivnu vrijednost Volvo brendu, sa mirnom ljepotom, koja naglašava skandinavski dizajnerski jezik“ – kaže Thomas Ingenlath.

Jak vizuelni utisak

Vizuelni utisak novih proporcija, najsnažniji je kada Volvo Concept Coupe gledamo sa strane. Razmak između instrument table i prednje osovine je produžen, a putnička kabina je blago povučena prema nazad. Nisko postavljen poklopac motora i krov, te 21-inčne petokrake felge također doprinose dojmu elegantnog Gran Tourer automobila. Hrabar stav naglašava bočna linija, koja se elegantno proteže cijelom dužinom vozila.

„Zamislite snažnu mirnoću lava. On se ne mora propeti da bi izazvao poštovanje. Čak i kad leži, on jasno daje do znanja za šta je sposoban“ – objašnjava Thomas Ingenlath.

Nova DRL svjetla u obliku slova T

Lice novog Volva Concept Coupe obilježava nova topografija poklopca motora i „plutajuća“ maska hladnjaka na koju se nastavljaju nova DRL dnevna svjetla u obliku slova T. Kao i na stražnjim svjetlima, DRL dnevna svjetla su distinktivan element u novom dizajnerskom pravcu Volva.

„Lice jeste novo, ali isto tako sa ponosom nosi preko 85 godina Volvo tradicije. Još uvijek radimo na finalnom izrazu maske hladnjaka i tvorničkog loga, a to će biti predstavljeno sljedeće godine na novom XC90“ – tvrdi Thomas Ingenlath.

Po uzoru na legendarni P1800

Concept Coupe posjeduje brojne elemente, koji uzor imaju u legendarnom Volvu P1800 iz 60-tih godina prošlog stoljeća.

„Dužnost automobilskog dizajnera je da u dizajn novog automobila ugradi elemente koji su vitalni dio tradicije neke kompanije. P1800 je ikona Volva, prepoznatljiv po svojoj predivnoj formi i detaljima. Ipak, korištenje elemenata sa modela P1800 ne znači da je u pitanju retro automobil. Koristili smo suptilne poveznice sa slavnom prošlošću, kako bismo stvorili budućnost u kojoj istinska ljepota postaje prepoznatljiv dio Volvo identiteta. To putovanje počinje sa Concept Coupe-om“ – kaže Thomas Ingenlath.

Volvo Concept Coupe_2

Sjajna kristalna ručica mjenjača

Plavo-siva kombinacija boja, nastavlja se i u enterijeru Volvo Concept Coupe modela. Rafinirani, ručno izrađeni elementi, kao što je kožna instrument tabla, umeci od prirodnog drveta i tamnoplavi tkani tepisi, usklađeni su sa precizno obrađenim metaliziranim detaljima.

„Za mene je ručno obrađeni kristal, jedan od najboljih primjera visoke kvalitete skandinavskog dizajna i sviđa mi se ideja njegovog unošenja u automobil. Naglašena pozicija ručice mjenjača je idealno mjesto za ovu sjajnu senzaciju. Iskustvo vožnje u Concept Coupe-u je izvrstan primjer kako uspijevamo u tome da se Volvo kupci zaista osjećaju posebno“ – izjavio je Robin Page, direktor dizajna enterijera pri Volvo Car grupi.

Veliki ekran osjetljiv na dodir

Koncepti automobil uključuje i potpuno novi Volvo pristup humano dizajniranim automobilima. Veliki ekran osjetljiv na dodir u centralnoj konzoli, dopunjava se sa adaptivnim digitalnim displejom i head-up displejom ispred vozača.

„Ovo je prirodna integracija korisničkog intefejsa u našoj novoj generaciji automobila. Interakcija sa užitkom, ali bez ometanja vožnje je ključna. Povezivost u našim automobila činimo sigurnom i ugodnom“ – objašnjava Thomas Ingenlath.

SPA arhitektura se priprema za potpuno autonomnu vožnju. Prvi sistem autonomnog upravljanja u cilju izbjegavanja udesa će biti predstavljen tokom 2014. godine, a Volvo planira da potpuno autonomne automobile ponudi do 2020. godine.

Benzinski plug-in hybrid – snažan i efikasan

Benzinski plug-in hybridni pogon u Volvo Concept Coupe modelu naglašava Volvo strategiju korištenja elektrifikacije u cilju stvaranja četverocilindarskih motora, koji će ponuditi mogućnosti na nivou V8 motora.

Koncepti automobil pokreće 2.0 litarski Drive-E benzinski motor opremljen turbopunjačem i kompresorom i uparen sa električnim motorom na stražnjoj osovini. To automobilu daje ukupnu izlaznu snagu od nekih 400 KS i preko 600 Nm obrtnog momenta.

Volvo Concept Coupe_4

Kategorije: Koncepti